Oslomarka har sin egen litteratur

H.O. Christophersen guider til skjulte kilder og tjern.

STILLHET OG FRED: Bare noen få kilometer fra rushtid og trafikk ligger Oslomarka og lokker; vakker, mystisk og gnistrende stille. Som for eksempel her ved Nøklevann i Østmarka. Foto: Fredrik Wandrup
STILLHET OG FRED: Bare noen få kilometer fra rushtid og trafikk ligger Oslomarka og lokker; vakker, mystisk og gnistrende stille. Som for eksempel her ved Nøklevann i Østmarka. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: «August er vandrerens måned. Lyngen rødmer over moer, brenner og myrer. Bekkene får ny fylde etter sommerens tørke. Suset fra elvene vokser i styrke, og vinden tar sterkere tak i trærnes kroner. I de sene kvelder får den åpne ild ny mening. Tidligere var den en luksus, som peisen i en på forhånd oppvarmet og opplyst stue. Nå er den en nødvendig varme- og lyskilde.»

Slik innleder H. O. Christophersen (1902-1980) kapitlet «Til skjulte kilder og tjern», i klassikeren «På gamle veier og nye stier i Oslomarka» (1956), som nå er utgitt i en ny utgave. Og han fortsetter: «Tiden er kommet for de lange streiftog innover skogene... En blir urolig til sinns, og uroen gir seg ikke før en pakker sekken og legger i vei.»

Meditasjon Sitatet gir i et nøtteskall motivasjonen bak markavandrerens stadige utflukter til nye steder i den enorme Oslo-marka, området som gjør Norges hovedstad til en av verdens største i utstrekning. Byen Oslo dekker et område på 450 kvadratkilometer. To tredjedel av denne flaten består av friluftsområder, 40 øyer, 343 innsjøer og mil etter mil med skog og atter skog.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer