<strong>KAN STENGE:</strong> Dersom Næringsetaten ikke omgjør avgjørelsen om fornying av skjenkebevilling, kan utestedet Blå måtte stenge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
KAN STENGE: Dersom Næringsetaten ikke omgjør avgjørelsen om fornying av skjenkebevilling, kan utestedet Blå måtte stenge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Oslopolitiet vil legge ned Blå fordi de ikke gidder å gjøre jobben sin

Er det virkelig slik vi vil ha det? 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Utestedet Blå fikk i dag beskjed om at Næringsetaten ikke ønsker å fornye skjenkebevillingen deres. Etter atten år som et av Norges aller viktigste og mest toneangivende utesteder, er ølkrana i fare.

Det handler ikke om at Blå har misligholdt økonomien.

Det handler ikke om at skjenkemyndighetene har observert for mange lovbrudd, gitt Blå for mange prikker.

<strong>Fargerik:</strong> Den engelske singer-songwriteren Arthur Brown er en av mange som har opptrådt på Blå. Foto: Per-Otto Christiansen/Scanpix
Fargerik: Den engelske singer-songwriteren Arthur Brown er en av mange som har opptrådt på Blå. Foto: Per-Otto Christiansen/Scanpix Vis mer

Det handler om at oslopolitiet ikke gidder å gjøre jobben sin.

Det er vanskelig å overdrive hvor viktig Blå har vært for norsk musikkliv. På Blå har musikkscener oppstått, band blitt dannet, sjangre har fått sine definitive gjennombrudd. På åpningskvelden spilte Jaga Jazzist, Päronsoda og Bugge Wesseltoft. I en periode etter åpningen, så å si støvsugde Blå Oslos uteliv for folk. Sjangerbegrensninger ble kastet på båten, Blås musikkprofil var åpen og raus. I dag hvor det meste er lov, er det vanskelig å se for seg hvor musikksegregert Oslos uteliv var før Blå. Klubben har forandret både norsk musikkliv og norsk uteliv.

Men som alle utesteder tiltrekker den seg også uønskede elementer.

I 2011 startet oslopolitiet det såkalte saluttprosjektet. Salutt står for «sammen lager vi utelivet tryggere», målet var å «forebygge overskjenking, skjenking til mindreårige, vold og ordensforstyrrelser ved å ha en god dialog med utelivsbransjen, opplæring av ansatte og økt kontroll og tilsyn».

I utgangspunktet et godt initiativ.

Resultatet var hyppigere skjenkekontroller, synligere politi og hardere konsekvenser for utelivsaktører. Ifølge politiet er prosjektet en ubetinget suksess, som blant annet har ført til at utelivsvolden har gått ned. Flere av Oslos bar- og klubbeiere er på sin side ikke enige. De mener bruken av begrepene «sammen» og «dialog» er en sannhet med modifikasjoner, og har følt seg uglesett av politi og skjenkemyndigheter over lengre tid.

Særlig klubbene som spiller hiphop og elektronisk musikk føler seg utsatt. Spesielt når skjenkebevillingene skal fornyes. Det mumles om at politiet har siktet seg inn på å bli kvitt hiphopklubber, noe politiet selv benekter.

Skjenkebevillingene må fornyes hvert fjerde år. Når det skjer, plikter politiet å svare på en høring. Det er denne rapporten Næringsetaten kan legge til grunn for å eventuelt avslå ny skjenkebevilling.

Tidligere i år ble utestedet Fisk og Vilt stengt. Etter sigende fordi de hadde tiltrukket seg for mange uønskede elementer.

Nå er det tilsynelatende Blå sin tur.

I rapporten politiet har levert om Blå, blir «utestedets karakter» omtalt som et stort problem. At det tiltrekker seg uønskede elementer, som utløser et for stort antall politiutrykninger og anmeldelser.

Til Aftenposten sier styreleder Kristine Pettersen: «En del av begrunnelsen vi har fått av næringsetaten, er at politiet har brukt økte ressurser på oss. At vi er element i et område med mye ordensforstyrrelser». Hun mener de har gjort mye for å komme politiet i møte.

Men politiet er tilsynelatende lei av å rykke ut.

De gidder ikke mer.

Løsningen er å stenge hele sulamitten.

Det er ett fett om det er en bærebjelke i Oslos kulturliv.

Det er rett og slett skandaløst. Skandaløst om politi og næringsetat skal kunne legge ned så viktige institusjoner bare fordi er lei av å rykke ut på mindre problemer. Skandaløst at de ser på utelivsaktører som et problem, og ikke en partner. Skandaløst at de tilsynelatende ikke forstår at en levende by trenger et raust og aktivt kulturliv. Også om natta.

Det er ingen som vil ha vold. Men det er utopisk å drømme om en situasjon der alle sitter hjemme, drikker saft og ser på «Grey's Anatomy».

Derfor må politiet støtte, bidra, hjelpe.

Ikke komme med forslag om stengning.

Det bidrar for øvrig ikke til følelsen av god dialog, når Næringsetaten sender ut en twitter-melding der det står «Media har feilinformert. Ingen avgjørelse er tatt» uten å informere om hva feilinformasjonen består av.

Dette er ikke bra for Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer