Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Signaler: Mono stenger

Oslos klubbmiljø trenger deg nå, Olav Thon

Nå må vi slåss for livescenene våre.

VERDENSSTJERNE PÅ MONO: 24. januar 2012 spilte amerikanske Arlo Guthrie på Café Mono. Snart er det kroken på døra for Oslo-klubben, som har bidratt til at Oslo er Europas kanskje beste og mest spennende by for livemusikk.. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
VERDENSSTJERNE PÅ MONO: 24. januar 2012 spilte amerikanske Arlo Guthrie på Café Mono. Snart er det kroken på døra for Oslo-klubben, som har bidratt til at Oslo er Europas kanskje beste og mest spennende by for livemusikk.. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å nei, ikke Mono også! Den ene rockeklubben etter den andre forsvinner fra bybildet. Det er en trist utvikling. Hovedstaden blir fattigere.

For halvannet år siden måtte roots- og bluesklubben Buckleys stenge dørene fordi leiekontrakten ikke ble fornyet av den nye gårdeieren, AXA. Lokalene er fortsatt ledige for utleie. Cruise café er borte, Muddy Waters og Route 66 er historie og Gamla får det ikke helt til. 29. september stengte Garage i Bergen etter 18 år.

SVENSK STJERNE: Lars Winnerbäck - solo - under en sekserkonsert på Café Mono i 2005. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet
SVENSK STJERNE: Lars Winnerbäck - solo - under en sekserkonsert på Café Mono i 2005. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet Vis mer

Rock- og americanaklubben Café Mono fikk ett år mindre i Pløens gate 4. Her har etablerte artister som Lars Winnerbäck, Seasick Steve, Mary Gauthier og Arlo Guthrie og nykommere som Colter Wall gitt intimkonserter som fortsatt dirrer i veggene, mens uetablerte artister har møtt Oslo-publikummet for første gang. Lørdagsgodt, et gratistilbud gjennom 15 år, ble Spellemann-nominert i fjor.

Årsaken til at Mono må ut er en kombinasjon av manglende innbetalt husleie og at eieren har andre planer for lokalet. Olav Thon Gruppen eier gården. De har vært både romslige og tålmodige, for Mono har ikke betalt husleie på flere måneder. Og - det er ikke kroken på døra før ved nyttår.

Hvorfor ikke være snill onkel en stund til, Thon? Ta kultursponsingen ett skritt videre. Bookingen på stedet er utmerket, og snart vil det yre av liv i området. kanskje har noen lyst til å se hvordan klubbene så ut i «gamle dager»?

SNART SLUTT: Lady Gaga måtte pent stille seg i kø som alle andre da hun ville inn på Cafe Mono. Nå er det snart slutt Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet.
SNART SLUTT: Lady Gaga måtte pent stille seg i kø som alle andre da hun ville inn på Cafe Mono. Nå er det snart slutt Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet. Vis mer

En av eierne av Mono, Harald Christian Sagevik, sier at besøket sank betraktelig da naboeiendommen med Kulturhuset og Fisk & Vilt ble revet, samtidig som de fikk en byggeplass rett utenfor døra. På toppen av dette kom sommervarmen. Mono-eierne håper nå på godt besøk de siste tre månedene, slik at gårdeieren skjønner at konseptet med livemusikk har livets rett. De har ikke noe ønske om å fortsette driften sjøl, men jobber for å presentere nye leietakere med kompetanse og et ønske om å tiltrekke seg yngre brukere til stedet.

Og det er her Olav Thon Gruppen må kjenne sin besøkelsestid. Olav Thon Stiftelsen sitter på 25 milliarder kroner som skal deles ut til allmennyttige formål. I løpet av de siste fire åra har stiftelsen delt ut 130 millioner til forskning og undervisning. Kulturutvikling er også allmennyttig.

Det pågår nå et spill som berører hele Youngstorget. Mye vil skje på kort tid. Youngstorget 3 ferdigstilles om få måneder.

BACKSTAGE: Bert Jansch har fått besøk av Lillebjørn Nilsen (t.v.) og Finn Kalvik på Mono i 2002. Foto: John Terje H. Hansen / Dagbladet
BACKSTAGE: Bert Jansch har fått besøk av Lillebjørn Nilsen (t.v.) og Finn Kalvik på Mono i 2002. Foto: John Terje H. Hansen / Dagbladet Vis mer

Eiendomssjef John Braastad i Olav Thon Gruppen opplyser at Pløens gate skal gjennom en forvandling i forbindelse med byggingen av Youngstorget 3. Der vil det bli en ny konsertscene i tillegg til Kulturhuset, og flere aktører skal inn i gata. Braastad sier videre at de har samtaler med en kjent aktør med tanke på ny drift i Mono-lokalene.

Dagbladet er kjent med at dette er en internasjonal aktør som ikke nødvendigvis tenker i samme bane som Mono.

- Det primære er at lokalet trenger en oppgradering, sier Braastad.

Oppgradering? Hvorfor må alle lokaler være så forbaska moderne? Hvorfor må Mono bli som alle andre steder? Ok, toalettene er både små og slitne, men resten av lokalet har sin noe gammelmodige sjarm intakt, med salige Willy B.s plakatkunst på veggene. Det er et lokale med sjel. Det blir ikke nødvendigvis bedre når bargründerne eller interiørarkitektene får «herje».

Rått anslår dagens eiere at det vil koste to-tre millioner kroner å løfte Cafe Mono til en annen og bedre standard som klubblokale. Olav Thon Gruppen har nå muligheten til å legge vekk profitt-tanken og beholde stedet som en liten nostalgisk oase midt i byen. De kan i hvert fall påvirke når de nå skal bestemme seg for hvem som skal drive lokalet i framtida. De har tida - og midlene - til å vente til den rette kommer. Selskapet hadde første halvår i år et resultat før skatt på 1, 3 milliarder kroner, det høyeste halvårsresultatet noensinne.

Det er viktig å huske at da Cafe Mono åpnet i 2001 var Youngstorget et sted der man ikke ønsket å ferdes på kveldstid. Om noen måneder vil området framstå som nytt - mens Mono kan representere historien.

For - det er alvorlig når livescenene forsvinner fra sentrum, ikke minst er det synd for mange uetablerte artister som mister et viktig springbrett i en gryende karriere. De kan ikke gå rett på den store Rockefeller-scenen. Heldigvis er det fortsatt noen steder som holder hodet over vannet, men Oslo trenger konsertlokaler med en kapasitet på om lag 200 mennesker. Det er dyrt å drive. Oslo trenger en rik onkel.

Du har en yngre bror i Austin, Olav Thon. Gary Keller i Keller Williams Realty syntes det var for ille at favorittklubben Saxon Pub skulle flyttes ut av byen, så han kjøpte eiendommen - for å la dem fortsette der de er. Så han kan spille litt sjøl også.

Nå går nok ikke du så ofte på klubb, Olav Thon. Men du eier allerede gården, og nå har du alle muligheter til å tenke annerledes. Sentrumskjernen trenger liv, og musikk er livgivende. Noen av livestedene bør ligge i sentrum, rett og slett for å holde liv i byen når butikkene stenger. Det drypper også på spisestedene i sentrum før og etter konsert.

Og - om du har lyst får du sikkert lov til å DJ-e. Det kommer for eksempel mye fin musikk fra Hallingdal.

UTE: Café Mono er blitt en institusjon i Oslo, men om snaut tre måneder er det slutt. Her fra «røykeavdelinga». Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
UTE: Café Mono er blitt en institusjon i Oslo, men om snaut tre måneder er det slutt. Her fra «røykeavdelinga». Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!