Oslos nye byvåpen: Den blodige historien om kvinnen er fjernet

Reagerer på at den drepte kvinnen i bunnen av Oslos byvåpen, er fjernet i den nye versjonen.

KRITISERES: Til høyre er forslaget til fornyet byvåpen for Oslo kommune. Leif Gjerland, forfatter av flere bøker om Oslos historie, reagerer på at kvinnen nederst i byvåpenet er borte i det nye forslaget. FOTO: Oslo kommune / Ekely
KRITISERES: Til høyre er forslaget til fornyet byvåpen for Oslo kommune. Leif Gjerland, forfatter av flere bøker om Oslos historie, reagerer på at kvinnen nederst i byvåpenet er borte i det nye forslaget. FOTO: Oslo kommune / Ekely Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommunes nye forslag til byvåpen har skapt sterke reaksjoner. I sosiale medier har kritikken haglet fra folk som vil beholde byvåpenet som det er.

Overfor Dagbladet har Oslo kommune forklart at det nye forslaget til byvåpen vil fungere som en logo, mens det gamle fortsatt vil være det offisielle byvåpenet. Men det er det nye forslaget som er tenkt brukt i de aller fleste sammenhenger.

I går uttalte Erik Lunde, gruppeleder i KrF, at han mener at dette i praksis betyr at dagens byvåpen blir utfaset.

Leif Gjerland har skrevet flere bøker om hovedstadens historie og er også spaltist i Aftenposten, hvor han skriver om dette. Han mener kommunen ser bort fra det historiske når de fjerner kvinnen, som ligger nederst i kommunevåpenet.

- Uten at denne damen hadde blitt jaget, og uten at Hallvard Vebjørnsson hadde reddet henne i 1043 ville det ikke blitt noen historie. Hadde han ikke blitt skutt fordi han reddet henne, ville han ikke blitt helgen, sier Gjerland til Dagbladet.

Drept av piler

Han forteller at mange har forsøkt å forske seg fram til kvinnens bakgrunnshistorie, uten hell. Det folk var mest opptatt av den gang, var Hallvard, og ikke hvem kvinnen var.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer