Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oslos nye byvåpen:

Oslos nye byvåpen slaktes: - For noe tøys dette er

Sterke reaksjoner etter at Oslo kommune la fram forslag til et nytt byvåpen, som skal brukes på nett og i brosjyrer.

VIL BEHOLDE DET GAMLE: Slik er forslaget til fornyet byvåpen for Oslo kommune. Forslaget har satt sinnene i kok hos mange. FOTO: Oslo kommune / Ekely
VIL BEHOLDE DET GAMLE: Slik er forslaget til fornyet byvåpen for Oslo kommune. Forslaget har satt sinnene i kok hos mange. FOTO: Oslo kommune / Ekely Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Oslo kommune presenterte sitt «forslag til fornyet byvåpen», på sine nettsider.

I kommentarfeltet på kommunens Facebookside er de fleste kommentarene negative til å endre byvåpenet, som har røtter tilbake til middelalderen og bygger på sagnet om St. Hallvard.

«Ikke vær historieløse! Selv om alt digitaliseres må det ikke bli stygt!», skriver en.

Andre kaller forslaget et «modernistisk samtidsmakkverk», og skriver: «Dette er et overtramp av kommunen! Vi Osloborgere er ikke hørt! Rør ikke byvåpnet vårt», og «Behold St. Hallvard som han er».

Erik Lunde, gruppeleder for KrF i Oslo bystyre, er også blant dem som reagerer. «For noe tøys dette er», skriver han på Twitter.

Side om side

Lunde synes også kommunens kommunikasjon rundt saken er uklar. I dag brukes byvåpenet som logo for Oslo kommune. Til Dagbladet forklarer Anne Aagaard, prosjektleder for visuell identitet i kommunen, at forslaget innebærer at det nye byvåpenet vil fungere som en logo, mens det gamle fortsatt vil være det offisielle byvåpenet.

Men det er det nye forslaget som vil bli brukt i flest sammenhenger, dersom det blir vedtatt i bystyret. De skal behandle saken i løpet av 2018.

BYVÅPEN: Slik ser dagens byvåpen ut. Byvåpenet bygger på sagnet om St. Hallvard. FOTO: Oslo kommune
BYVÅPEN: Slik ser dagens byvåpen ut. Byvåpenet bygger på sagnet om St. Hallvard. FOTO: Oslo kommune Vis mer

- Forslaget til nytt byvåpen er tenkt brukt i kommunikasjonen med innbyggerne. Det vil si blant annet på nettsidene og på informasjonsskjermer, og alle trykte flater. Poenget er at det gamle byvåpenet fortsatt skal leve i bybildet, og disse byvåpnene skal leve side om side, sier Aagaard.

Erik Lunde mener at dette i praksis betyr at dagens byvåpen blir utfaset.

Imot endring

- Poenget med dette er å bytte ut byvåpenet som logo, så uavhengig av om det er et forslag til nytt byvåpen eller bare en logo er hensikten den samme, sier han.

På Oslo kommunes nettsider står det at de «vil spare store summer på å forvalte kun én identitet, fremfor et hundretalls ulike identiteter, slik vi har nå». I dag har ulike etater i Oslo sine egne logoer. Lunde er enig i at man bør få ned antall logoer i kommunen. Men han mener dagens kommunevåpen kan brukes som en felles logo, for eksempel i svart/hvitt-versjon.

Denne versjonen er også i bruk i dag.

Vanskelig å se

Kommunen begrunner også behovet for å endre byvåpenet med at dagens byvåpen har en fargebruk og så mange detaljer at det er vanskelig å se for svaksynte.

De legger til at det også fungerer dårlig på små digitale flater. Lunde mener disse utfordringene også kunne vært løst ved å bruke versjonen i svart/hvitt.

- Vi har et byvåpen både i farger og svart/hvitt. Jeg synes den åpenbare løsningen hadde vært å bruke denne svart/hvitt-varianten. Det er ikke noe problem å oppnå det man ønsker med denne varianten, sier Lunde.

- Man kan forstå at denne nye logoen kanskje er mer synlig på veldig små flater, men jeg stiller spørsmål om hvor viktig poeng akkurat det er. Folk gjenkjenner dagens kommunevåpen uansett, mener han.

Dette er Oslo kommune uenig i. På spørsmål om svart/hvitt-versjonen kunne løst problemet, svarer Aagard i kommunen at graden av detajer gjør det utfordrende å bruke byvåpenet.

- Det stiller store krav til bakgrunnen og materialet det skal plasseres på. Dette gjør at byvåpenet ofte blir dårlig og uverdig fremstilt, eller ikke blir brukt overhodet, sier hun.

- Hva tenker dere om de mange protestene mot å endre byvåpenet?

- Det er bra at dette skaper engasjement. Vi opplever også mye støtte og forståelse for at dagens situasjon, hvor St. Hallvard ikke blir brukt, og vi benytter mange millioner på 200 forskjellige logoer som innbyggerne ikke kjenner igjen, ikke kan fortsette, sier Aagard.

Klanen engasjerer seg

Ifølge Vårt Oslo var trellkvinnen i bunnen av byvåpenet påkledd fram til 1950-tallet, men ellers er dagens byvåpen ganske likt versjonen fra 1892.

Det er også opprettet en underskriftskampanje mot endring av byvåpenet, som i skrivende stund har over 5000 underskrifter. Også Klanen, supporterklubben til Vålerenga, har engasjert seg og delt underskriftskampanjen i sine kanaler på sosiale medier. «Oslo kommune sier de skal endre Oslos byvåpen til noe som ser helt jævlig ut. Det kan de bare glemme å gjøre uten kamp», skriver de.

Erling Rostvåg, talsperson for Klanen, sier til Dagbladet at byvåpenet representerer sterke tradisjoner for supporterklubben.

- Vi har brukt det mye i flagg, bannere og alt det visuelle. Vi benytter oss ofte av det gamle byvåpenet og har et forhold til St. Hallvard. Det er ikke bare en logo, det er knyttet opp mot tradisjoner, sier han.

- Det som har vært kommunisert er at Oslo kommune ønsker å endre byvåpenet, og det synes vi er en dårlig ide, sier Rostvåg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!