Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Oslos største jukeboks er i Rådhuset

Klokkertro på Laura.

BYENS BESTE: Klokkenist Laura Marie Rueslåtten Olseng i Oslo rådhus og forbereder seg på å spille Prince-låta «Purple Rain». Det er stas det som skjer i byens beste jukeboks. Foto: NTB Scanpix
BYENS BESTE: Klokkenist Laura Marie Rueslåtten Olseng i Oslo rådhus og forbereder seg på å spille Prince-låta «Purple Rain». Det er stas det som skjer i byens beste jukeboks. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et kronometer er et urverk i en klokke som er testet og sertifisert til å møte spesifikke presisjonsstandarder. Vi trekker dette hjem fra gjøkurenes vugge, Sveits - der bare urverk som er sertifisert av Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres kan kalles kronometre - til Oslo rådhus og deres klokkenist Laura Marie Rueslåtten Olseng. Hun og klokkeflokken fortjener en bukett roser, og det får de her ettersom det meste kan sies om Oslo by, men ikke våg å bøll med klokkespillet som pakker denne byen så sjelfullt inn i både tradisjon og modernitet.

Rueslåtten Olseng, sammen med rådhusets forvaltningstjeneste, er dem som har ansvaret for å sette opp spillelistene, og i det siste har det tonet ut komposisjoner som vitner om teft, mot og kvalitet. Motörheads «Electricity» ble satt inn på spillelista i romjula 2015 etter at bandets karismatiske bassist og vokalist, Lemmy, døde. Hvem i all verden skulle trodd det da, men det er bare å applaudere selv om det sikkert er mennesker med vaffeljakker, bøttehatt og seilbåtfjes som mener dette ikke sømmer seg fra byens storstue. Ikke hør på dem, stevn fram, klokkenist Laura Marie Rueslåtten Olseng. Vi har, ja, klokkertro på deg og det dere gir oss borgere.

Som da rockens tette skog ble tynnet ut ved at både David Bowie og nylig, Prince, døde. Fra rådhuset var det da naturlig at låter fra de to store artistene ble satt inn i programmet. For oss med juksefag i rock og pop var det stort å høre Bowies «Changes» og «Purple Rain» tone ut fra tårnet i Oslo rådhuset, bygget som rommer så mye iboende konservatisme, tøv, sykkelhjelmer og greie bilordninger.

Vi leser i Aftenpostens avdeling for indre storbyanliggende, «Oslo by», at det i sommermånedene er mer fokus på norsk musikk på grunn av alle turistene som er i byen. Ja, vi hører gjerne «Sommerlykke» med Sterk, Naken & Biltyvene og «Sommernatt ved fjorden» signert Ketil Bjørnstad i år. Et annet spilletips er Oslo-bandet Raga Rockers der frontmann og låtskriver, Michael Krohn, nylig ble tildelt Oslo bys kulturpris. Det hadde vært stilig om vi fikk høre «Slakt»:

Gjør ovnene klare

Skru krana på fullt

Vi skal bombes tilbake

Tilbake til steinalderen

Til Aftenposten har Rueslåtten Olseng uttalt at hun spiller hver første lørdag i måneden og at hun i juni, juli og august er på plass hver søndag, mens resten av spillelista er lagt inn automatisk.

Rådhusets jukeboks av et klokkespill er bestående av 49 klokker og veiende 20 tonn. Uansett politisk vind eller skiftende valgflesk så starter klokkespillet hver dag 07.00 med Griegs «Morgenstemning» og klokkene ringer for oss ved midnatt til lyden av «Vektersang» signert samme norske komponist. Frøken Ur, takk.

Hele Norges coronakart