Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedstaden hedrer sin store sønn

Oslos største lyriker kommer endelig på plass i bybildet

Olaf Bull (1883-1933) feires på Drammensveien fredag.

PÅ PLASS: Lyrikeren Olaf Bull (1883-1933) får endelig sin egen plass i Oslo. Fredag kveld feires han, og bysten av ham blir flyttet. (Foto: Anders Beer Wilse)
PÅ PLASS: Lyrikeren Olaf Bull (1883-1933) får endelig sin egen plass i Oslo. Fredag kveld feires han, og bysten av ham blir flyttet. (Foto: Anders Beer Wilse) Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INGEN NORSK LYRIKER har med større tyngde lagt Oslo for sine føtter enn Olaf Bull. Helt fra debuten med «Digte» i 1909 la dikteren inn skildringer av Oslo, fra Pilestredet til Carl Johans gate, fra Slottsparken til Vika. Han ble født i byen, og var gjennom hele livet knyttet til hovedstaden. Men det er synd å si at han hadde fast adresse. Utallige hybler, hotellrom, pensjonater og tilfeldige losjier huset den geniale poeten, som gjennom sitt korte liv var i konstant pengenød.

85 ÅR ETTER SIN død får Bull denne uka sin egen plass. Det vil si; han får den tilbake. Plassen utenfor Drammensveien 60 het Olaf Bulls Plass i perioden 1962-1981. Det fins ingen kilder eller papirer som kan forklare hvorfor denne plassen deretter fikk endret sitt navn til Skillebekkparken. Etter et initiativ fra byens evige varskoroper, Jan Erik Vold, besluttet Bydelsutvalget Frogner i fjor at Bull skal få plassen sin tilbake. Fredag kveld klokka 20.00 går bydelsutvalget til aksjon, ved inngangen til Oslo kulturnatt 2018.

UNDERTEGNEDE HAR i egenskap av Olaf Bull-biograf fått æren av å bli invitert til arrangementet, i ærefullt selskap med dagens store Oslo-poet Jan Erik Vold og forfatteren Dag Solstad. Vold vil lese et dikt av Gunnar Larsen om Bull, Solstad vil snakke om sitt forhold til dikteren. Lyrikeren Terje Dragseth, i disse dager aktuell med en ny diktsamling, «Drømmeboka», har vært så heldig å «arve» Olaf Bulls hvite dress, gjennom sine venner, dikterens etterkommere i København. Det var denne dressen Bull etter sigende skrev ned verselinjer på når han ble inspirert og manglet papir.

FLYTTET: Olaf Bull-monumentet er nå flyttet og klart for avduking fredag. Den poetiske flytteoperasjonen er besørget av Terje Heimstad (til høyre) Morten Alstad-Rygg. Skiferheller er lagt på en gangsti ved bysten. Prosjektet er gjennomført av Ingrid Skard Skomedal fra Kulturetaten og Kittil Berdal Berg, overarkitekt i Bydel Frogner. .
FLYTTET: Olaf Bull-monumentet er nå flyttet og klart for avduking fredag. Den poetiske flytteoperasjonen er besørget av Terje Heimstad (til høyre) Morten Alstad-Rygg. Skiferheller er lagt på en gangsti ved bysten. Prosjektet er gjennomført av Ingrid Skard Skomedal fra Kulturetaten og Kittil Berdal Berg, overarkitekt i Bydel Frogner. . Vis mer

DRAGSETH VIL SELVSAGT være iført dette klenodiet, poetens uniform så å si, når han leser utvalgte vers av sin forgjengers verk. Få har våget å sette melodier til Bulls formfullendte dikt, men gruppa Ulabrand fra Eiker er et unntak. De kommer til festen og spiller noen låter. Deretter blir det avduking av det nye skiltet med Olaf Bulls Plass. Og ikke minst: Joseph Grimelands byste av Olaf Bull, som hittil har lidd en krank skjebne utenfor SAS-hotellet – midt i trafikken – blir også flyttet og avduket. I den grad bronsestatuer har følelser, tror jeg dikteren vil samtykke i denne forflytningen. Dermed er både statuen og den hvite dressen kommet hjem.

MANGE MENER AT Olaf Bull ikke bare er Oslo-poeten over alle Oslo-poeter, men at han også er blant de aller største i norsk lyrikkhistorie. Uansett: Hovedstadens gater, parker og bygninger strømmer gjennom hans poesi, i dikt som «Fra Carl Johan», der trikken dukker opp for første gang i norsk lyrikk, «Vaarkjenning», «Memoirer», «Pilesstrædet» og ikke minst i det store «Oslo-hus», en prolog lest i forbindelse med at grunnsteinen til Rådhuset i Oslo ble nedlagt. La innledningen være et motto for fredagens fest:

Vi, barn av Oslo, som i dag skal feste,

bør først forfare efter gammel skik,

og sønlig kaste et tilbakeblik

paa byen vaar, og huske paa det beste

i alle disse aarene som gik!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!