Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Osloskolen som forbilde

Vi bør i større grad koble skole og næringsliv, fordi de er gjensidig avhengige av hverandre.

SINKE: «Norge er det eneste landet i Norden som ikke har nådd EUs mål om at minst tre prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) skal gå til forskning og utvikling,» skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Agnete Brun
SINKE: «Norge er det eneste landet i Norden som ikke har nådd EUs mål om at minst tre prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) skal gå til forskning og utvikling,» skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Agnete Brun Vis mer

Noe av det aller viktigste vi som politikere kan gjøre er å legge til rette for at vi utnytter de mange mulighetene vi har i vårt samfunn. Tross en sterk økonomi står Norge overfor betydelige utfordringer knyttet til å sikre framtidig velferd. For å møte utfordringene kreves betydelige investeringer i kunnskap og forskning, og kompetanse til å omsette kunnskap til verdiskaping. Derfor må vi satse på kunnskap i og om skolen, forskning og høyere utdanning og å legge til rette for samfunnets og næringslivets muligheter til å skape verdier.

I Oslo fører vi en offensiv skolepolitikk med vekt på at flest mulig skal prestere best mulig. Det betyr ikke at vi bare satser på talenter men at vi legger til rette for at alle oppmuntres til å strekke seg for å kunne realisere sine egne muligheter i livet. Venstresiden har selv innrømmet at de ikke har hatt en god nok skolepolitikk, og nå vil Ap på banen for å dyrke enerne. Det er utmerket. Men, det som kanskje er aller verst er at Ap-skolen også har sviktet de som ikke har de beste forutsetningene hjemmefra. Med Høyres skolepolitikk i Oslo klarer vi faktisk også å løfte de elevene som sliter aller mest, og vi ser at skolen klarer å kompensere for elevenes ulike forutsetninger.

Nikolai Astrup, leder Oslo Høyre
Nikolai Astrup, leder Oslo Høyre Vis mer

I Oslo tenker vi helt nytt rundt videregående opplæring og bygger nye, spesialiserte skoler med ulike profiler. Kuben yrkesarena blir Norges største videregående skole der vi skal benytte oss av kompetanse fra næringslivet i undervisningen. I stedet for slitne gamle verkstedhaller vil elevene få jobbe med topp moderne utstyr fra Toyota.

Vi har også etablert et eget program i samarbeid med Statoil, Teach First, der toppkandidater innen realfag jobber et år i Osloskolen før de begynner i Statoil. Vi mener det er bra å koble skole og næringsliv fordi de er gjensidig avhengige av hverandre. Kandidatene blir utfordret, og både Osloskolen - særlig elevene - og Statoil tjener på samarbeidet. Resultatene er gode, og flere av kandidatene har valgt å bli værende i skolen selv etter at året er over.

I Oslo skapes og formidles i dag ny kunnskap ved landets største universitet og ved en rekke høyskoler og andre forskningsinstitusjoner. I Oslo fattes viktige beslutninger for byens borgere i Rådhuset, for landets borgere i Stortinget og for næringsvirksomhet i og utenfor landets grenser. Vi vil arbeide strategisk for å fremme kunnskapsflyt mellom disse ulike arenaene. På Ullern videregående skole får elevene en ny og utvidet skole som innebærer et samarbeid med forskere og gründere som skal bruke tid og kompetanse for å gjøre skolen til den beste innen realfag, helse- og sosialfag og entreprenørskap. Samtidig får Oslo en innovasjonspark i verdenstoppen for utvikling av nye legemidler

Den rødgrønne regjeringen har i flere år økt de generelle utgiftene over statsbudsjettet med flere titalls milliarder kroner, mens investeringene i forskning og utvikling (FoU) har blitt nedprioritert. Norge er det eneste landet i Norden som ikke har nådd EUs mål om at minst tre prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) skal gå til FoU, og avstanden til de andre nordiske landene øker. I løpet av sin regjeringsperiode har store deler av avkastningen av forskningsfondet blitt omdisponert til ordinære budsjettposter til forskning, og handlingsregelens intensjon om å bruke avkastningen fra Statens Pensjonsfond utland til investeringsformål som forskning og infrastruktur, er ikke etterlevd.

Samtidig vet vi at Norge i 2011 ligger på 17. plass på den europeiske innovasjonsmålingen. Det finnes definitivt et stort og ubenyttet potensial for å utløse mer innovasjon og verdiskaping dersom man i framtida prioriterer å støtte de beste innovasjonsprosjektene ut fra kvalitet og forretningsmessig potensial - uavhengig av hvor i landet prosjektet utføres.

Kristin Vinje, Finansbyråd i Oslo kommune og nestleder i Oslo Høyre.
Kristin Vinje, Finansbyråd i Oslo kommune og nestleder i Oslo Høyre. Vis mer

Osloregionen konkurrerer med andre storbyregioner i Europa om å tiltrekke seg bedrifter og kunnskapsmedarbeidere fra hele verden. Alle komponenter for et framgangsrikt innovasjonssystem er til stede i Oslo. Med politisk vilje og evne til å gjennomføre praktisk politikk skal Oslo Høyre sørge for at Kunnskapsbyen Oslo kan være en drivkraft for verdiskaping for hele nasjonen. Og med vind i seilene skal vi vinne valget i 2013 slik at vi kan realisere vår politikk for kunnskapsnasjonen Norge.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media