Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Osmundsen-saken: Nytt styremøte?

- Vi vurderer å innkalle til ekstraordinært styremøte i Universitetsforlaget, opplyser styreformann Per Ivar Maudal, etter at adm.dir. Terje Osmundsen plutselig fikk sparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Onsdag avgjør vi om det er behov for et ekstraordinært styremøte for å oppsummere. Jeg er ikke stolt av hvordan offentligheten ser ut til å ha oppfattet denne saken. Vi har ikke kommet særlig godt ut av dette, sier Per Ivar Maudal. Han er formann i det styret som sist uke plutselig sendte adm.dir. Terje Osmundsen på dør og kastet en fallskjerm etter ham.

- Kanskje det hadde vært lettere om dere fortalte hva slags «strategiske valg» som gjorde det nødvendig å fjerne Osmundsen?

- Vi kan ikke gå inn på enkeltheter om dette fordi vi har en forståelse med Osmundsen. Dette har vi fulgt til punkt og prikke, forteller Maudal.

Heller ikke Gyldendals styremedlem, Geir Mork, er særlig mer meddelsom på mobiltelefon fra Sveits:

- Jeg kommer ikke til å kommentere noe, men henviser til styreformannen. Styret må diskutere dette på neste styremøte. Dere får vente og se hva som skjer. Jeg minner om at det var et helt enstemmig styre som sto bak avgjørelsen, sier Mork.

- Når er neste ordinære styremøte?

- Over sommeren.

For stor makt?

Etter at Osmundsen fikk sparken, sa også ass. forlagssjef Marit Landsem Berntsen opp sin stilling. Ved siden av at Universitetsforlaget har et lederproblem, er det også andre prinsipielle spørsmål som melder seg. Studentsamskipnaden i Trondheim gjorde i januar 1997 et styrevedtak på at de skal selge ned fra 33 prosent til omtrent 4- 5 prosents eierandel i Universitetsforlaget.

- Aschehoug og Gyldendal signaliserte på pressekonferansen at de føler seg moralsk forpliktet til å kjøpe denne aksjeposten. Ser du betenkeligheter med at de med opp mot 80 prosent av aksjene i konkurrenten Universitetsforlaget vil få en voldsomt sterk posisjon på skolebokmarkedet i Norge?

- Alle kan spekulere omkring problemstillinger. Hvis vi heller spekulerer omkring mulighetene, vil Aschehoug og Gyldendal få et fastere grep om hvordan Universitetsforlaget skal utvikles videre, sier styreformann Per Ivar Maudal.

- Frykter du at Aschehoug/Gyldendal skal kjøpe sin argeste konkurrent og gjøre Universitetsforlaget til et underbruk?

- Selvfølgelig forstår jeg at det er en viss spenning rundt det spørsmålet.

Jeg har sittet rundt styrebordet med dem i ti år, men ser foreløpig ingen tegn til kannibalisme.

Fortsatt taus

Et eventuelt ekstraordinært styremøte før det planlagte styremøtet i august vil muligens gi svar på en rekke spørsmål.

Hovedpersonen, Terje Osmundsen, er denne uka på ferie, og har ikke tenkt å bryte tausheten. Dagbladet har, uten å lykkes, prøvd å få kommentarer fra William Nygaard, som er Aschehougs mann i Universitetsforlagets styre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!