Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oss fundamentalister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I FØLGE Thore Langfeldt (i Dagbladet 27/4) er både Kjell Magne Bondevik, den nye paven og undertegnede fundamentalister. Men hva er så Thore Langfeldt? Mitt håp er at også han vil være med i vår brede allianse.

Nå må jeg innrømme at det nesten er komisk å lese at Thore Langfeldt mener at boken jeg har redigert, «Kjærlighet i egoismens tid» (Lunde Forlag 2005), er en fare for verdensfreden. Det er også useriøst at en landskjent psykolog hevder at «Bondeviks reaksjon på Reinås rapporten er et eksempel» på fundamentalisme. Litt mer nøkternhet må vi kunne forvente. Thore Langfeldt tar bastant avstand fra muslimsk militante grupper. I likhet med ham, ser også jeg med bekymring på at samfunn motarbeider ytringsfrihet og trosfrihet. Selv om jeg altså er fundamentalist - i følge Langfeldt. Så hvorfor gir han meg dette stemplet? Fordi jeg står for en klassisk kristen forståelse i spørsmål om sex og samliv? Dessverre tar ikke Thore Langfeldt seg bryet med å definere fundamentalisme. Det nærmeste han kommer er å påstå at fundamentalismen «aldri tar feil». Men en slik definisjon er ubrukelig. På en del områder vil alle mennesker hevde at deres meninger er «sannheten». Å kjempe for ren relativisme er fullstendig håpløst. Da er det for eksempel nødvendig å mene at incest ikke må være galt - alltid og i alle situasjoner.

I den forstand er Langfeldt forhåpentligvis også fundamentalist. Jeg kan ikke få meg til å tro at han mener at hans vurdering av incest kan være gal. Eller påstå at det er en mulighet for at kvinnefrigjøring egentlig er unødvendig.

MED MITT innlegg i «Kjærlighet i egoismens tid» har jeg visstnok gitt både Langfeldt og noen av hans kollegaer en god latter. Årsaken er følgende setning: «Nesten alle opplyste kristne vet at samboerskap går oftere i stykker enn ekteskap. Simsalabim: Vi kan bevise at folk er tåpelige hvis de blir samboere». Jeg kan være enig med Langfeldt i at dette er tåpelig. Men jeg kan berolige med at dette var ment som en selvironisk beskrivelse av hvordan konservative kristne kan begrunne sin etikk. Det var leit at Langfeldt ikke hadde fått meg seg det. Selv har jeg en stor tillit til Bibelens budskap. Jeg mener at de ti bud fortsatt er gode leveregler. Hva Thore Langfeldt mener om det, får være hans sak. Men jeg vil nødig settes i samme bås som militante islamister. Rett og slett fordi kristen etikk oppfordrer til toleranse, til respekt og til forsvar for enkeltmenneskers frihet. Det samme gjør jeg.

Hele Norges coronakart