ADVARER: Johan H Andresen advarer mot for mye bruk av oljepenger. Foto: Jacques Hvistendahl
ADVARER: Johan H Andresen advarer mot for mye bruk av oljepenger. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Oss heroinister imellom

Noen har bedre forutsetninger enn andre for å forstå virkningene av avhengighetsskapende stoffer.

Meninger

Milliardær Johan H. Andresen advarer mot overdreven bruk av oljemilliarder når regjeringen nå starter på snekringen av neste års statsbudsjett. Til Dagsavisen sier han at oljepengene var Norges lykkepille. «Nå likner det mer på heroin». Han viser til at oljefondet i dag er ti ganger større enn da handlingsregelen ble innført i 2001. Regelen går ut på at regjeringer kan sluse avkastningen av oljefondet, definert til 4 prosent, inn i budsjettene hvert år. Men som den gode prosentregner han er, peker han på at det er forskjell på fire prosent av 500 milliarder kroner, som fondet var på i 2001, og de 5000 milliardene fondet består av i dag. Mens avkastningen på begynnelsen av 2000-tallet var å regne som en lykkepille, må dagens avkastning mer minne om heroin.

Fra å ha vært et folk som går på lykkepiller, er vi alle blitt heroinister. Heroin er avhengighetsskapende. Som arving til atskillige tobakksmilliarder vet Andresen hva han snakker om. Tobakk er avhengighetsskapende. Røyking er en av samfunnets største helseutfordringer. Kraftig innsats gjennom kostbare kampanjer og lovforbud mot å røyke innendørs har fått andelen røykere ned til under 20 prosent. For få tiår siden var det kjekt å røyke. Nå er det snart blitt et harrystempel.

Men fortsatt bruker staten milliarder av kroner på å reparere skadene ved tobakksrøyking. Den er en av de viktigste årsakene til sosiale helseforskjeller. Helsedirektoratet legger hvert år fram statistikker som viser at de med grunnskole som høyeste utdanning røyker atskillig mer enn folk med universitetsutdannelse.

Derfor skal vi lytte til «Tobakks-Andresen» som nå er konsernsjef i Ferd. Han ser usedvanlig sunn ut. Han har stort samfunnsengasjement. Og nå vil han ha oss til å slutte med heroin og heller bruke skattelettelsene til noe fornuftig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.