Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oss tullinger imellom

Den franske komediespesialisten Francis Veber, han som fant opp «den høye, lyse» i Pierre Richards skikkelse, har gjort det igjen. Hittil har ti millioner franskmenn sett «Idiotmiddagen» og toskeriet fortsetter i resten av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne gang er det en teatersuksess som har funnet veien til lerretet, med god hjelp av regissør Veber og hans skuespillere. Dermed blir det atskillig mer stillestående enn de halsbrekkende filmene med den høye, lyse.

Men bevares, gapskratten sitter løst også her, selv om vi aldri gir oss helt over.

Utgangspunktet for komikken er de såkalte «Idiotmiddager», som ifølge Veber skal være en relativt vanlig foreteelse i Frankrike. Det gjelder å finne seg en tosk av en tulling som man kan ta med til denne middagen, til forlystelse for vennene.

Pierre Brochant, spilt av Thierry Lhermitte, kommer over en ligningsfunksjonær, Francois Pignon, spilt av den trinne og toskete utseende Jacques Villeret. Hans kjæreste hobby er modellbygging med fyrstikker. Skikkelig tullete, altså.

Når Brochants kone forlater ham i protest mot hans kyniske lek med tullinger, og tullingen Pignon begynner å valse rundt i deres liv med suveren mangel på takt og tone og innlevelse, er det duket for en klassisk forviklingskomedie.

Og når tullingen plutselig blir smart og valser opp med kynikeren, vet du at nå er historien snart slutt.

Og det er den.