Ossietzky er tidenes fredsprisvinner

Nobels fredspris til antinazisten og pasifisten Carl von Ossietzky i 1935 er tidenes mest vellykkede tildeling.

Ossietzky er tidenes fredsprisvinner
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alt om fredsprisen på våre spesialsider.

Det har Dagbladets Nobel-jury bestemt.

Letter å finne toppene - Prisen til Osstetzky definerer prisen slik den har blitt. Det var den første menneskerettighetsprisen, sier Cecilie Hellestveit.

- Den var en forløper for prisen til Andrej Sakharov og Liu Xiaobo, og alle menneskerettighetspriser i moderne tid, sier Halvard Leira.

Den minst vellykkede fredsprisen noen sinne fikk USAs utenriksminister Herry Kissinger i 1973, mener vår jury. Hans nord-vietnamesiske kollega Le Doc Tho hadde vett til å takke nei til prisen, som han i utgangspunktet delte med Kissinger.

Men også USAs president Barack Obama er blant «floppene» i Dagbladets ekspertpanel, og fikk etter vår jurys vurdering tidenes fjerde dårligste pris.

- Prisen til Obama var en flopp. Han fikk prisen i 2009 fordi han ikke var George W. Bush, sier Kristian Berg Harpviken.

- Men én ting vil jeg si. Det er mye lettere å finne toppene blant fredsprisvinnerne enn floppene, sier Hellestveit.

Tenkt, diskutert og stemt Dagbladets jury har tenkt, diskutert, og stemt. Et drøyt århundre med internasjonal politikk, krig, fred og menneskerettigheter, har blitt endevendt og vurdert. Og det er en helt annen amerikansk president som trer fram på Nobels stjernehimmel enn Obama, nemlig Thomas Woodrow Wilson, som fikk prisen i 1919, etter 1. verdenskrig, for opprettelsen av Folkeforbundet, FNs forgjenger. Han er nummer to blant kandidatene hos vårt panel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer