«Øst for fjellene»

Rørende fortelling om en dødssyk manns fornemmelser for livet.

Dette er en roman som handler om epledyrking, andre verdenskrig, feltkirurgi og omstreiferliv. Ben Givens er en eldre, pensjonert hjertekirurg som på grunn av en dødelig kreftsykdom ønsker å avslutte livet for egen hånd.

Han vil skyte seg med hagle, og for å slette alle spor av selvmord, tar han med seg hundene sine på jakt. I løpet av turen opplever Ben en rekke uventede hendelser. Omtåket av kreftsmerter blir han kastet ut i den ene situasjonen mer dramatisk enn den andre, alt fra kamp med ulvehunder til å måtte forløse en ung, meksikansk kvinne i en bobil. Dette forkludrer Bens egne selvmordsplaner, og fører ham inn i livets siste fase med ny giv.

Fortellingen har stigende spenning. Hver gang vi tror at Ben er i ferd med å gi opp, oppstår nye utfordringer som driver ham videre. Han blir stadig forhindret i å begå selvmord, og utsettelsen av det fatale er bokas desiderte spenningsakse.

Ben faller fra tilværelsen som korrekt hjertekirurg til sliten og fillete loffer i løpet av noen få dager.

Forvandlingshistorien fungerer godt, fordi Ben er framstilt som en troverdig person. Vi får presentert historien gjennom hva som skjer og gjennom hva Ben ser, slik at det ytre handlingsplanet er mer framtredende enn det indre, slik vi ofte ser i amerikansk fortellertradisjon.

Guterson overlesser til tider teksten med kjedsommelige detaljer, særlig i landskapsskildringene. Dette er irriterende, men rokker likevel ikke ved at bokas kvaliteter er sterkere enn dens svakheter.

David Guterson fra USA ble verdenskjent gjennom romanen «Sneen på sedertrærne», som kom på norsk i 1997.

Oppfølgeren er nok ikke en sensasjon, men heller en jevnt godt fortalt historie om hvorfor livet er verdt å leve til siste slutt.