Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Syria

Øst-Ghouta er blitt Bashar Assads Srebrenica

Massakrer blir gjennomført gang på gang.

ANSVARLIG I ØST-GHOUTA: Syrias president Bashar Assad
ANSVARLIG I ØST-GHOUTA: Syrias president Bashar Assad Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn med blodige bandasjer, skjelvende og skrikende av smerte. Skadde barn som graves fram av utbombede ruiner, dekket av støv og skitt. Barn som gråter over tap av søsken og foreldre. Bildene fra syrisk bombing av Øst-Ghouta utenfor Damaskus har flimret over TV-skjermene de siste dagene. FNs barnefond, UNICEF, skriver at organisasjonen ikke har ord for å beskrive det som skjer, en lege i Øst-Ghouta er en av mange som sammenlikner byens skjebne med Srebrenica i den tidligere Bosnia-krigen. Hvorfor Srebrenica? Jo, fordi dette var den «sikre sonen» der over sju tusen muslimer likevel ble massakrert i 1995. Øst-Ghouta skulle også på papiret være et relativt sikkert sted å være etter at Russland, Tyrkia og Iran i juli i fjor garanterte for at dette området skulle være en av fire sikre soner der kampene mellom syriske regjeringsstyrker og opprørere skulle trappes ned.

«Aldri mer», sa det såkalte verdenssamfunnet i 1995. Men massakrer blir gjennomført gang på gang, uten at FN er i stand til å gjøre noe.

Det oppholder seg nesten 400.000 mennesker i Øst-Ghouta. Rundt 400 sivile er drept siden mandag, minst en firedel barn. President Bashar Assads jagerflygere har opptrådt med en bestialsk brutalitet. Rundt tjue helsesentra, inkludert seks sjukehus, er blant målene som er bombet. Mange av ofrene er døde på grunn av mangel på legemidler og medisinsk utstyr. De rundt hundre legene som fremdeles jobber i området, bruker medisiner som er utgått på dato.

Det som skjer nå, er vold satt i system. Med overbevisning om at han stort sett kan gjøre som han vil, er president Assad innstilt på å knuse den resterende motstanden i Syria med militære midler. Nå kan man si at islamistgruppa som kontrollerer Øst-Ghouta, tidligere kalt Nusra-fronten, også er medskyldige i disse massedrapene, fordi den nekter å forhandle med regimet i Damaskus. Det det fritar imidlertid ikke Assad for ansvar. Uansett er det som vanlig sivilbefolkningen som må lide.

Kanskje kan FNs sikkerhetsråd komme til en midlertidig avtale om Øst-Ghouta i løpet av helga. At Russland, Assads hovedallierte, var det første landet som ba om dette møtet, kan bety at president Putin ikke vil stå som medansvarlig for det som nå skjer. Men uansett er dette ikke slutten på Syrias tragedier. For hva skjer når Assad skal «frigjøre» Idlib-provinsen, dit hundretusener av innbyggere fra Aleppo og andre steder i Syria, tidligere er blitt evakuert?

«Aldri mer» kan bli mye mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!