Øst-pop fra Kula

Kula Shaker slipper snart oppfølgeren til suksessalbumet «K». Gutta er tilsynelatende født 30 år for seint, men det gir dem et godt utgangspunkt for å skape sin egen musikalske miks.

«Peasants, Pigs and Astronauts» kommer i mars, men singelen «Mystical Machine Gun» er rett rundt hjørnet.

En eksklusiv forsamling fikk høre dem på John Dee i går kveld, og i mai er de tilbake i Oslo med fullt show.
Det neste halvannet året vil gruppa bruke på å promotere plata og spille sin blanding av rock'n'roll, psykedelia-pop og indisk mystikk.

Og på å fortelle verden at Bob Ezrin er Gud.
Ezrin har tidligere produsert Alice Cooper, Pink Floyds «The Wall» og Kiss'«Destroyer», men det er mange år siden.

- Vi dro ham ut av pensjonisttilværelsen, sier frontfigur Crispian Mills (26).

Sammen med Jay Darlington (30), Alonza Bevan (28) og Paul Winterhart (27) utgjør han London-baserte Kula Shaker, som er kraftig spillesugne.

Ikke brit-pop

Den nye plata viderefører uttrykket gruppa etablerte med «K», som er solgt i over fem millioner eksemplarer på verdensbasis og 14000 i Norge. Gutta er mer fornøyd nå.

- Vi fikk ikke jobbet nok med debutalbumet og lot oss styre for mye av plateselskapet. Oppfølgeren er mer gjennomarbeidet, sier Crispian.

Gruppa distanserer seg fra brit-pop'en, selv om mange har prøvd å feste merkelappen på dem.
Det som særlig skiller dem fra band som Oasis, Blur og Pulp er innslaget av Østens mystikk. Bandet benytter indiske instrumenter som shenai og sarungi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Interessen for Østen har utviklet seg gjennom ti år, både gjennom reiser til India og gjennom musikk, mote, kultur og ideer.

Utopia

Kula Shaker henter også mer inspirasjon fra 60-tallet enn fra dagens døgnflue-pop, uten at de ønsker å framstå som et hippieband.

- Men tekstene handler om peace & love. Er det ditt utopia du skriver om?

Crispian svarer:

- Det også, men mest handler det om at vi som er unge har et ansvar for å fremme visse idealer før det er for seint. Men det er også mye humor i tekstene.

- Synes dere ungdommen gir for mye f...?

- De sløves ned av dataspill og tv istedenfor å bruke tid på å tenke. Til og med dagens dop trekker folk ned og inn i seg selv, mens det før ble brukt for å utvide horisonten, mener Crispian.

<B>BRITISK PSYKEDELIA:</B> Kula Shaker, som har eksistert i seks år, var i går innom Oslo for å spille og snakke om sin andre CD.