Øst-tysk maktdemonstrasjon

Gjør dere klare for Europas beste stadionband, Quart!

ROSKILDE (Dagbladet): Selv om du verken er Rammstein-fan eller metalentusiast, du få med deg bandet når de spiller på Quartfestivalen neste uke.

Rammstein sparte ikke på kruttet som kveldens hovednavn på den oransje scenen i natt: Konserten ble en kontinuerlig presentasjon av det siste innen pyrotekniske sceneeffekter - deriblant flammemasker og fyrverkeri på skotuppene og som ekstranummer: brennende kappe.

Fra helvete

Scenografien var en slags patologisal fra helvete, fylt opp av en gjeng skamløst publikumsfriende østtyskere i identiske sci-fi-dresser.

Visuelt og delvis musikalsk går tankene av naturlige årsaker til Rammsteins landsmenn som Kraftwerk og Einstürzende Neubauten, alle band med helt ekstreme kunstneriske kvaliteter.

Musikalsk har det alltid vært lett å ty til begreper som «wagnersk» og «totalitært» og andre militære termer med hentydninger til Tysklands historie for å beskrive Rammstein. Det vet de å utnytte, men uten å pådra seg et alvorlig nazistempel. Snarere har de utviklet en slags meta-tyskhet i alt de foretar seg, en kunstnerisk retorikk som balanser på kanten av hva de kan tillate seg. De er presist provoserende.

Musikalsk byr ikke konsertutgaven av Rammstein på annet enn velprøvde, men like fullt velspilte metalformler.

Overtydelig

De har fått mye pes for å ha «solgt seg» med fjorårsalbumet «Mutter», hvis mål åpenbart var å hjelpe gruppa til å bli klodens største hardrockband. Samtidig har denne ultrakommerse tilnærmingen gjort Rammstein til et svært så tilgjengelig liveband, hvor melodiske synthpartier trer fram gjennom de stålgråe, tungindustrielle gitarblokkene. Du trenger ikke være metalfan for å henge med.

Rammstein blir litt for overtydelige underveis, og den massive lydveggen når ikke helt utover den enorme Dyrskueplassen. Men dette er for små bagateller å regne. Bedre stadionunderholdning enn Rammstein er det vanskelig å oppdrive.

TAR'N HELT UT: Rammstein overbeviste stort som stadioniunderholdere. Till Lindemann sto midt i det fantastiske pyroshowet.