Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ostehøvel i Noas ark?

- Slagstøvelen, sa den gamle fiskeren da han i radioen ble intervjuet om framskritt i vårt århundre. - Den ble dette århundrets største framskritt for meg, den beste oppfinnelsen i hverdagen min.

Svaret trenger ingen utdypning.

  • Hadde man, når det gjelder skotøy, spurt småbarnsforeldre, ville de svart cherroxen, på markedet fra 1963, fra 1988 et registrert varemerke, utviklet av Sigrid Eckhoff. En designvare, altså, og et av de mange hverdagsprodukter som vil overleve tusenårsskiftet sammen med slagstøvelen.
  • Hva som ellers kan bli våre daglige, gode hjelpemidler, skal nå bli designernes utfordring. I samarbeid med Tusenårsskiftet - Norge 2000 A/S og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, inviterer Norsk Form norske designere og produktutviklere til å skape gode og vakre bruksgjenstander som skal løse våre reelle problemer. Prosjektet kalles «Noas Bagasje», fordi man ønsker å tenke seg hva Noa ville valgt å fylle arken med på reisen inn i et nytt årtusen.
  • Skulle Noa ha plukket i dagens butikkhyller, kunne han fått vanskeligheter med å finne norskproduserte artikler. Hadde han hørt til de designbevisste med adresse Oslo vest, ville han ha falt for nøtteknekkere, brødristere, appelsinpressere og espressokopper fra Alessi til svimlende priser.
  • Det ville ikke svart til Norsk Forms visjoner for sitt prosjekt. Kolleksjonen av nye hjelpemidler skal ha soliditet og enkelhet, være holdbar, samtidig som den er miljøvennlig og laget av fornybare ressurser med en utforming som kan vekke glede. Dertil skal varene være rimelige og lett tilgjengelige for et stort marked. Dermed kan vi glemme Alessi og andre trendy, rådyre merkevarer.
  • Noas valg, symbolet for Norsk Forms designutfordring, skal også være preget av at han reiser inn i en ukjent framtid, og det er begrensninger på hva han kan ta med seg. Han skal tenke funksjonalitet, livskvalitet, opplevelse og overlevelse. Det har lenge har vært ropt om krise i norsk design. Norsk Forms invitasjon til formgivere kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt. Vi har mange dyktige, og yrket tiltrekker seg stadig flere.

Vil en av dem overgå dette århundrets mest berømte hverdagsprodukt? Thor Bjørklunds ostehøvel fra 1925? Jeg er sikker på at Noa tar med seg den.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media