EN SEIER FOR MANGFOLD:  Conchita Wurst har svart klokt på dumme og frekke spørsmål, og har vist imponerende styrke. Hun var kveldens store dronning og gikk torsdag kveld videre fra semifinalen i Eurovision Song Contest. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix POOL
EN SEIER FOR MANGFOLD: Conchita Wurst har svart klokt på dumme og frekke spørsmål, og har vist imponerende styrke. Hun var kveldens store dronning og gikk torsdag kveld videre fra semifinalen i Eurovision Song Contest. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix POOLVis mer

Østerrikes skjeggete dame:- Nei, jeg vil ikke være kvinne

Conchita Vurst (25) er overveldet av kjærligheten.

Applausen dundret gjennom arenaen da den østerrikske artisten Conchita Wurst gikk til Eurovision Song Contest-finalen.

Wurst, som er dragshow-alter-egoet for Tom Neuwirth og opptrådte i gullantrekk og skjegg, har møtt hatprotester og det har vært underskriftkampanjer i Hviterussland, Ukraina og Russland som håpløst nok har krevd å få den østeriske deltakeren ut av konkurransen.

Men artisten selv har møtt kritikken på en meget elegant måte. 

- Hvis dette bare handler om min person, kan jeg leve med det. Jeg er bare en sanger i en fantastisk kjole og med flott hår og skjegg, uttalte Wurst til AP.

Med sine store brune øyne, lange, vakre hår og veltrimmede skjegg, har Conchita Wurst selvsagt fått mange overskrifter. 

I København i går var Wurst elsket, og fansen opplevde nok finaleplassen som symbolsk. De som klappet mest var sikkert de samme som buet ut Russland på tirsdag.

Rørt til tårer
Conchita Wurst var tydelig rørt sent torsdag kveld da han møtte den internasjonal presse etter å ha sunget seg til den store Eurovision-finalen i morgen.

- Denne kvelden har vært fullstendig ubegripelig. Det er så overveldende med all den kjærlighet jeg har mottatt. Jeg brøt ut i tårer da jeg var ferdig å synge. Jeg kan ikke sette ord på hvor takknemlig jeg er, sa Conchita Wurst til pressen.

- Vil ikke bli kvinne På den kjappe pressekonferanse etterpå fikk igjen «den skjeggete damen» spørsmål om han hadde planer om å gjøre seg selv til 100 prosent kvinne.

- Nei, jeg vil ikke være en kvinne. Jeg har skapt denne karakter for at vise at man kan oppnå alt. Det er min beslutning og jeg vil ikke endre på det, sier Wurst som etter gårsdagen rykket opp hos bookmakerne til en andreplass med «Rise Like a Phoenix», og altså puster den svenske favoritten Sanna Nielsen i nakken.

Russisk homofobi Den russiske politikeren Vitaly Milonov som er kjent for sin lite hyggelige retorikk mot homofile i Russland for å si det forsiktig, er en av kritikerne mot en annerledes artist.

I følge The Guardian har han sagt at «deltakelsen av den åpenlyst transvestitt og hermafroditt Conchita Wurst på samme scene som russiske sangere på live-TV, er skamløs propaganda for homoseksualitet og åndeligt fordervelse.

VAKKER: Conchita Wurst som representerer Østerike kvalifiserte seg altså til finalen i København i går. Foto: REUTERS/Tobias Schwarz (DENMARK - Tags: ENTERTAINMENT)
VAKKER: Conchita Wurst som representerer Østerike kvalifiserte seg altså til finalen i København i går. Foto: REUTERS/Tobias Schwarz (DENMARK - Tags: ENTERTAINMENT) Vis mer

Når artisten igjen svarer klokt og modig, er respekt stikkordet.

- Jeg vil si til dem som kritiserer meg, at jeg respekterer deres mening. Men de blir også nødt til at respektere meg og ta meg for den jeg er. For jeg kommer til at stå på scenen, uansett om de vil det eller ei, sier Conchita Wurst som også sier at hans mørke skjegg er et klart statement om toleranse og mangfold, altså verdier som skal være sentrale i sangkonkurransen.

I Eurovisionens ånd Prinsippet i Eurovision er som kjent at de europeiske nasjonene gjennom en vennskapelig og fredelig sangkonkurranse skal knytte sterkere kulturelle bånd - og skape forståelse.

-Hvor man kommer fra i verden, hvilken farge man har på huden, eller hva slags klær man har på seg, forteller forsvinnende lite om hvem man i virkeligheten er som person. Det er personens karakter og måten man oppfører seg på, som definerer han eller henne, sier Conchita Wurst og understreker at man ikke kan dømme en roman på omslaget.

«Han lille homofyren» Den mørke skjønnheten er 25 år og designstudent og liker altså å kle seg som kvinne og utfordre folks oppfattelse av normer, kjønn og oppførsel.

Oppveksten i den lille landsbyen Gmunden i fjellene nord i Østerrike, var visstnok lutter idyll inntil han ble tenåring. Men da han ble bevisst sin homoseksualitet, ble det vanskelig.

- Å vokse opp i den lille landsbyen som homoseksuell, var tøft for meg. Jeg ble fort satt i bås som «han lille homofyren». Som outsider forsøkte jeg hele tiden å passe inn ved å gjøre og si det samme som alle andre, inntil jeg innså at det var ok å være meg selv, sier Conchita Wurst og forklarer at hans alter ego er resultat av den flamboyante Wursts egen selverkjennelse.

UVANT KOMBO:  Conchita Wurst har definitivt bidratt til at vi blir vant til damer med skjegg og menn i kjoler.  Jens Dresling/Polfoto COPYRIGHT STELLA PICTURES
UVANT KOMBO: Conchita Wurst har definitivt bidratt til at vi blir vant til damer med skjegg og menn i kjoler. Jens Dresling/Polfoto COPYRIGHT STELLA PICTURES Vis mer

ELEGANT:  Det er ikke mange som kler denne kjolen likte godt. Foto: Eurovision Song Contest
ELEGANT: Det er ikke mange som kler denne kjolen likte godt. Foto: Eurovision Song Contest Vis mer