Østkanten skal fortsatt domineres av blokker og vestkanten av villaer

Oslos boligpolitikk forsterker klasseskillene.

Klasseskillene øker: Ikke nok med at de formuende sikrer seg stabile og gode boforhold, de tar også kontroll over leiemarkedet for folk med mindre ressurser, skriver innleggsforfatterne. Foto: Privat.
Klasseskillene øker: Ikke nok med at de formuende sikrer seg stabile og gode boforhold, de tar også kontroll over leiemarkedet for folk med mindre ressurser, skriver innleggsforfatterne. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 27. august inviterer Oslo Arkitektforening - i samarbeid med BULL (Byutviklingens Lange Linjer) - til valgmøte i Litteraturhuset om boligpolitikk. Sentrale spørsmål politikerne må svare på, er om dagens boligpolitikk fører til en enda tydeligere klassedelt by, der private utbyggere styrer byutviklingen. Vil et eventuelt politisk skifte gi bedre løsninger og en større offentlig innsats?

Oslo kommune skal, i henhold til kommuneplanen, bygge 100 000 boliger innen 2030. Dette innebærer vel 6 500 boliger i året, noe som med dagens byggetempo virker helt urealistisk. Kommuneplanen forutsetter at det i store områder som Løren, Økern Vollebekk, Brobekk og ikke minst Hovinbyen skal bygges ut titusenvis av nye boliger. Nesten all tung utbygging vil skje i Oslo Øst, der utnyttelsen er høyest fra før av. Samtidig vil Småhusplanen forhindre en arealeffektiv fortetting i det villadominerte Oslo Vest.

Begge planene vil forsterke Oslo som en klassedelt by. Ikke nok med at østkanten fortsatt skal domineres av blokker og vestkanten av villaer, kvaliteten på blokkprosjektene blir stadig dårligere. Erfaringer har vist at mye av det som er bygget av sentrumsnære boliger har hatt en foruroligende dårlig kvalitet når det gjelder utearealene, samtidig som størrelsen på minimumsleilighetene stadig presses nedover. Det blir ofte lite eller ingenting av sol og utsyn. Kommunen godkjenner nå vanlige boliger ned til 35 m2.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer