Østkantfolk

Engelske Chris Bisson og norskættede Emil Marwa spiller multietniske menn som ikke vil tvangsgiftes i premiereaktuelle «Øst er øst».

FAMILIEN KHAN består av pakistansk far, britisk mor og seks sønner og en datter som føler seg mer britisk enn pappa kan akseptere. Hans forsøk på å gifte vekk sønnene til ukjente pakistanske jenter, får både komiske og tragiske følger i filmen «Øst er øst».

- Folk lytter ikke til prekener, derfor er komedien er en fin form for et slik tema. Publikum skjønner kanskje litt mer av hva barn med multietnisk bakgrunn må gjennom etter å ha sett en slik film, sier Chris Bisson.

Bisson er selv multietnisk så det holder: Hans oldefar var en hinduistisk misjonær som slo seg ned på Trinidad, hans bestefar fornektet religionen og hadde derfor ikke noe imot at hans sønn, Bissons far, giftet seg med en katolsk britisk jente - i England.

- Selv er jeg katolsk og britisk, sier Bisson.

- JEG PLEIER Å SI JEG ER NORSK, når folk spør, sier Emil Marwa.

Hans mor er nemlig fra Gjøvik, der er Marwa også født, men han vokste opp i England, med en kenyansk sikh til far.

- Jeg er konfirmert i den norske sjømannskirka i London. Der lærte jeg norsk. I templet lærte jeg punjabi, sier han.

- Har du et søskenbarn på Gjøvik?

Etnisk eventyr
Etnisk eventyr Vis mer

- Nei, på Hamar. Etter to dager i Oslo skjønner jeg at det er morsomt, men ikke helt hvorfor.

«ØST ER ØST» ble lansert på fjorårets Cannes-festival, har rasket med seg en del filmpriser og er nå på vei til kinoer i mange land. Før det var den et populært teaterstykke, som både Bisson og Marwa spilte i.

- Får dere negative reaksjoner på bruken av humor på et slik tema?

- Filmen er morsom fordi den viser livet hjemme hos en familie, med mange barn som har det morsomt med hverandre. Den handler like mye om livet i en familie som om tvangsekteskap. Og alle familier har problemer, sier Marwa.

- Men tvangsekteskap er vel et spesielt problem, også i England?

- Det kommer an på hvem du spør. Jeg har venner som er lykkelige i arrangerte ekteskap og jeg har venner som bevisst stryker til eksamen på universitetet. Fordi de vet at pappa vil finne en brud til dem når de er ferdig utdannet, sier Bisson.

ETNISK MORO: Chris Bisson og Emil Marwa spiller i den britiske komedien "Øst er øst".