Østvolds hits

Daniel Østvold (45) er like mye rocker som kunstner. Nå oppsummerer han sine siste ti år med malerier og skulpturer i Kunstnerforbundet. - Utstillingen er en remiks av mine greatest hits.

Oslo-kunstneren tyr til musikksjargongen når han beskriver sine arbeider. Så er han også like dyktig med seksstrengeren som paletten, og låtene blir like fagmessig komponert som bildene.

Eventyr og barndom

- I ti år dyrket jeg en form der jeg i stadig større grad pøser på med mange virkemidler og referanser til andre kunstuttrykk. Nå er det på tide å sette strek og begynne på noe nytt.

I Kunstnerforbundets monumentale sal henger et tjuetall oljemalerier, som pendler mellom å være naturalistiske, kubistiske og abstrakte. I Østvolds verden finner man referanser til eventyr og barndom, litteratur, film, musikk og tegneserier. Motivene har duse farger, og bakgrunnen er som regel blågrå.

- Hva ønske du å uttrykke?

- Minst mulig. Livsglede, kanskje. Egentlig har jeg ingen ting på hjertet. Det er opp til publikum å assosiere.

By i papp

I enden av rommet har Østvold bygd et lite bykvartal i pappmasjé med menneskeliknende figurer.

- Elementene i denne skulpturen er gjengangere i flere av bildene. Inspirasjonen her er fra gamlebyen Marais i Paris.

En annen skulptur viser ti gående menn, ikke ulik fotgjengeren vi kjenner fra veiskiltet. Tittelen er «Here comes the people in grey» - etter en Kinks-låt.

Østvold lager også tegneserier og spiller inn plater, hans siste - «Digital Heart» - fikk terningkast fire i Dagbladet.

Utstillingen i Kunstnerforbundet åpner i morgen og varer ut april.