Otto på utsiden

Det er en klisjé at gode bøker opererer utenfor aldersgrenser og kan leses «av alle fra ni til 90». Kresne voksenlesere vet at barnebøker stort sett treffer barn, og at ungdomsbøker så desidert ikke treffer voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Derfor håper jeg ingen finner på å presentere «Gutten som ville være en av gutta» innenfor sistnevnte kategori - når Saabye Christensen skriver om Otto som er 20 centimenter for kort til å bli tatt ut på fotballaget, gjør han det med den voksne litteraturens dybde og nyanser.

Samme forfatters «Herman» var en god bok, ja, en av de beste norske barndomsskildringer, men den kunne også leses som en forfatters glansnummer.

Farligere

Herman mistet håret, hans univers ble aldri mer enn nesten farlig. «Gutten som ville være en av gutta» er en bok uten samme tyngde, samtidig som dens univers paradoksalt nok er farligere.

Også her opererer forfatteren på 1960-tallets Frogner, miljøet han kjenner ut og inn og som han betrakter med et skjevt blikk. Også her har han en hovedperson som står litt på siden av laget, en av de tause betrakterne: «Sånn var det nesten bestandig, begynte man først å snakke, så satt man i fella før eller seinere».

Otto har en far som jobber på flyttebil og en hjemmeværende mor som er omgitt av et ubegripelig vemod. Otto sykler omveier for å få se noe uvanlig. Otto kjenner et avisbud som hår rundt med en granat i hodet. Otto rapper en fotball for å lære seg å trikse. Otto har en kropp full av klokker som tikker i utakt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer