MANGE MENINGER: Flere enn 1 000 klarger har kommet inn til NRK etter at Skavlan ble sendt fredag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MANGE MENINGER: Flere enn 1 000 klarger har kommet inn til NRK etter at Skavlan ble sendt fredag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Over 1 000 klager til NRK etter omstridt Skavlan-intervju

- Aldri opplevd så mange klager til Kringkastingsrådet.

(NTB/Dagbladet): Fredrik Skavlans intervju med Sverigedemokraternes langtidssykemeldte leder, Jimmie Åkesson, fredag, har gitt Kringkastingsrådet 1 000 klager.

Skavlan stilte Åkesson en rekke kritiske spørsmål, blant annet om partiets uttalelser om å felle enhver regjering som jobber for økt innvandring i Sverige.

- Aldri opplevt så mange - Det renner inn hele tiden. Jeg har aldri vært med på så mange klager i mine seks år i Kringkastingsrådet, og jeg tror ikke det har vært så mange noen gang, sier rådssekretær Erik Berg-Hansen til VG.

- Det er kampanjepreget, men det er ekte engasjement, og det er veldig mye.

Under intervjuet med Fredrik Skavlan fortalte Åkesson om fraværsperioden, hvordan han går på antidepressiva og har grått seg i søvn fordi han ikke får sove - før Skavlan begynte å stille flere kritiske spørsmål om det omstridte partiets politikk.

Han spurte blant annet om SD fortsatt vil gå inn for å felle enhver regjering som jobber for økt innvandring, og viste til ordbruk som «parasitter» og «jødesvin» fra personer tilknyttet partiet.

300 mot 1 000 Åkesson forsvarte seg med at personer som bruker slike ord, ikke lenger får være med i partiet. Han viste til flere som har fått sparken etter å ha uttrykt seg på den måten.

Den spente situasjonen i det kanskje ellers så vin- og tacofredag-vennlige programmet, fikk mange til å reagere. Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde var en av dem som raste først.

- Skavlans respektløse behandling av sin langtidssykemeldte gjest var en studie i vulgær elitistisk propagandajournalistikk. Unnskyld Sverige, skrev han.

LES OGSÅ: Da seremonilederen Fredrik Skavlan mistet rytmen.

Berg-Hansen i Kringkastingsrådet trekker fram programmene «Trekant» og dekningen av Gazakrigen i fjor, som noe av det som tidligere har utløst mange klager.

Med henholdsvis 200-300 og rundt 100 klager, ligger de likevel langt bak «Skavlan», som bli tema på Kringkastingsrådets møte 23. april.

- Jeg var forberedt på reaksjonene, men ikke graden av engasjement, sier han til avisa i etterkant av det mye omtalte intervjuet.

Heller ikke da Skavlan intervjuet Gunhild Stordalen, som satt i studio uten hår eller parykk - og nå hylles for sin åpenhet rundt sykdommen - gikk det ikke på skinner:

Hun ble intervjuet av Skavlan før det var Åkessons tur, og måtte blant annet irettesette Skavlan da han spurte henne om «valget» om å benytte seg av «alternativ behandling».

Det hadde hun slett ikke, sa hun og presiserte at det var snakk om eksperimentell behandling, ikke alternativ. Hun sa også at det ikke på noen måte var snakk om en valg.

«Allerede her var det klart at dette ikke skulle bli en vanlig Skavlan-episode», skriver Håvard Nyhus.

- Relevant Kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i NRK har etter fredag sagt til Dagbladet at de mener det er journalistisk relevant å stille Åkesson kritiske spørsmål omkring klimaet i svensk politikk og om partiet han igjen skal lede.

- Han er langt fra den første politiker som får kritiske spørsmål i dette formatet, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Jimmie Åkesson var klar over at intervjuet skulle handle om hans egen sykmelding og om Sverigedemokratenes politikk. Skavlan er et journalistisk basert program, alle Skavlans gjester er derfor også forberedt på kritiske spørsmål.