DELER HISTORIER:  Suxanne Aabel, Laila Gustavsen og Susanne Kaluza er blant de som har delt historier om seksuell trakassering og overgrep på Twitter. Foto: Øisten Norum Monsen og Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
DELER HISTORIER: Suxanne Aabel, Laila Gustavsen og Susanne Kaluza er blant de som har delt historier om seksuell trakassering og overgrep på Twitter. Foto: Øisten Norum Monsen og Elisabeth Sperre Alnes / DagbladetVis mer

Over 13 000 har delt intime historier om seksuell trakassering og voldtekt

Derfor deler vi intime detaljer på sosiale medier.

(Dagbladet): De siste to dagene har emneknaggen #jegharopplevd blitt brukt over 13000 ganger på Twitter, og meldingene strømmer fortsatt inn. 

Initiativet kom fra det feministiske tidsskriftet Fett, som oppfordret folk til å dele sine historier om seksuell trakassering.

Kampanjen kommer i kjølvannet av debatten rundt «Trygdekontoret»s pornosketsj, og særlig etter Cathrin Svanevik Frøyens kronikk i Aftenposten, forteller redaktør i Fett, Hilde Sofie Pedersen til Dagbladet. 

Pedersen hadde aldri trodd at Twitter-initiativet skulle bli så stort. 

- Vi var veldig klar over at seksuell trakassering er et utbredt problem, men vi var litt nervøse for at folk ikke skulle tørre å dele. Det er jo erfaringer som er både private og intime, sier hun og fortsetter:

-Truffet en nerve - Men det ser ut som vi har truffet en nerve. Mange føler nok at temaet er underkommunisert og at seksuell trakassering ofte blir bagatellisert av omgivelsene og i samfunnsdebatten. 

I går kveld ble det startet en tilsvarende kampanje i Danmark, inspirert av den norske, under emneknaggen #jegharoplevet. Også i Danmark har flere tusen delt sine erfaringer det siste døgnet. Tidligere har også emneknagger som #everydaysexism og #yesallwoman, i tillegg til svenske #Prataomdet, fått kvinner til å dele lignende historier. 

Stipendiat ved psykologisk institutt, Thomas Wold, har jobbet mye med sosiale medier. Han sier til Dagbladet at terskelen for å dele personlige ting i offentligheten har endret seg mye de siste årene. 

- Vi deler langt mer, og i økende grad også opplevelser som er mindre bra. Det kan være alt fra sykdom til dødsfall, eller i dette tilfellet seksuell trakassering. 

- Temaer som er underkommunisert i det daglige får gjerne mye oppmerksomhet når det kommer en anledning for å ta det opp. Jo flere som deler sine historier, jo lettere blir det for andre å dele. 

- Tenk først Han anbefaler folk å tenke seg godt om før man legger ut noe av svært privat karakter. 

- Man bør ha tatt en god vurdering på forhånd og tenkt gjennom hva man ønsker å oppnå med det. Det kan være sårt å dele noe intimt og privat og det varierer fra person til person hvordan man takler det. Det er heller ikke sikkert at man blir møtt med forståelse fra alle, sier han.

Blant de norske twitrerne som har bidratt på emneknaggen #jegharopplevd er journalist og blogger Suzanne Aabel, redaktør i Kvinneguiden og blogger Susanne Kaluza og AP-politiker Laila Gustavsen.

Les deres historier i twittermeldingene til høyre. 

- Jeg satt og leste gjennom meldingene som så mange modige jenter hadde lagt ut, og kjente meg igjen i så mye av det. Da bestemte jeg meg for å bidra selv og. Hvert enkelt innlegg gir kanskje ikke så stor effekt, men summen av alle meldingene gjør det viktig, sier Kaluza til Dagbladet og fortsetter:

- Det synliggjør hva mange jenter i dag må tåle, og skaper en viktig debatt om hva man faktisk ikke skal måtte tåle. Jeg håper at dette snur før mine døtre blir tenåringer. Jeg vil ikke at de skal «måtte tåle» å få en hånd på rumpa av en eldre fremmed mann på bussen, som ler og mener «de bør ta det som et kompliment» og «ikke bli sure».  

- Ikke alle menn Hun mener likevel det er viktig å presisere at ikke alle menn oppfører seg på den måten som skildres i meldingene. 

- Mange kompiser, fedre og kollegaer blir nok sjokkskadd av å lese hva kvinner utsettes for av andre menn. Men kampanjen viser at selv om det ikke gjelder alle menn, gjelder det noen. Dette er fortsatt et problem for unge jenter. Vi er langt på vei, men vi er fortsatt ikke i mål, sier hun. 

Susanne Aabel har tidligere delt åpent om livet sitt i programserien «Bloggerne» og har snakket åpent om sin angstlidelse. 

- Ofte har man behov for å høre at andre også har opplevd det du har opplevd og at de forstår det du går gjennom. Derfor synes jeg det er viktig at ting ikke skal legges lokk på eller være flaut. Det gjelder i hvert fall dette med trakassering, sier hun.

Aabel var usikker på om hun skulle kaste seg på #jegharopplevd- trenden. 

- Jeg har egentlig irritert meg grønn på den Trygdekontoret-debatten - at folk setter seg på bakbena for en dårlig satirisk sketsj. men jeg synes forøvrig det er viktig å sette fokus på seksuell trakassering, men der finnes det mange gråsoner, sier hun og fortsetter: 

- Folk har ulike grenser. Jeg må innrømme at jeg har blitt sjarmert av slibrig pågående oppførsel, som venninna mi har tenkt har vært langt over grensa. For meg bør ikke denne kampanjen handle om at en fyr tok deg litt på rumpa en gang. Det handler om folk som blir trakassert på jobb eller som har opplevd alvorlige overgrep, sier hun. 

Delte voldtektshistorie AP-politiker Laila Gustavsen valgte å stå fram med at hun som 15-åring ble voldtatt av en mann på 40 år. Til Dagbladet sier hun at hun lenge har tenkt på å dele historien, men at hun ikke har følt seg klar.

- Det satt langt inne å gjøre det, men håpet er at det kan hjelpe noen andre. Kampanjen handler om selvrespekt, å bryte ned noen tabuer og sette fokus på et samfunnsproblem. Det hadde jeg lyst til å være med på, sier hun og fortsetter:

- Folk som har vært utsatt for seksuelle overgrep eller krenkelser retter ofte kritikk mot seg selv. De stiller seg spørsmål som «hva gjorde jeg?» og «Hvorfor skjedde det med meg?». Man føler seg liten, sårbar og redd og det er vanskelig å si ifra, fordi man føler at det blir bagatellisert og er vanskelig å bli tatt på alvor i rettssystemet, sier hun. 

Gustavsen mener derfor det er viktig å formidle til folk i lignende situasjon at de ikke er alene og bidra til å fjerne skammen rundt det. 

- Dette er sosiale medier på sitt beste. Det at folk går sammen på denne måten og setter dagsorden er fantastisk, sier hun. 

Gustavsen påpeker også at det er et viktig poeng at også menn blir utsatt for seksuell trakassering, og at det kan oppleves som et enda større tabu. 

- Dette er på ingen måte en kampanje mot mannen. Det er en kampanje mot et samfunnsproblem, og ære være dem som står fram - enten de er kvinner eller menn, sier hun. 

Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen trekker også frem at dette ikke kun er en kvinnekampanje, selv om størsteparten av delerne på Twitter er kvinner. 

- Vi er klar over at det rammer menn også, og tabuperspektivet er nok enda sterkere der - det skal liksom ikke være mulig for en mann å føle seg seksuelt trakassert. Vi er gjerne med på en konstruktiv debatt for å løfte frem det perspektivet også, sier hun.