Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Leaving Neverland»:

Over 200 000 har sett «Leaving Neverland»

Søndag morgen slapp NRK den kontroversielle dokumentaren.

KONTROVERS: Wade Robson og James Safechuck har tidligere vitnet for Michael Jacksons uskyld. I den kontroversielle dokuserien «Leaving Neverland» maler de et helt annet bilde av poplegenden. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra klokka 6 søndag morgen kunne det norske folk strømme den mye omtalte dokumentaren «Leaving Neverland». Dokumentaren ble seinere sendt på lineær TV søndag kveld.

101 000 så dokumentaren da den ble sendt på NRK2 søndag kveld, ifølge NRK. I løpet av litt over ett døgn har første episode blitt sett av 85 000 og andre av 39 000, på nett-TV.

- Normalt sett ligger tallene for innkjøpte dokumentarer ikke så høyt som dette, og det er nesten like mange som har sett i NRK TV som på kringkastet TV, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, til Dagbladet.

I den fire timer lange dokumentaren «Leaving Neverland» hevder James Safechuck og Wade Robson, som i dag er voksne, at popkongen begikk overgrep mot dem da de var 7 og 10 år gamle.

Snudde etter kritikk

Forrige mandag meldte NRK at de skulle fjerne Michael Jackson fra radiospillelistene i to uker på grunn av overgrepsanklagene mot ham.

Det var spillelistene i radio på kanalene P1, P13 og P1+ som skulle bli berørt.

P3s musikksjef Knut-Henrik Ytre-Arne sa da avgjørelsen først og fremst var en redaksjonell vurdering, om hva slags følelser musikken kan utløse hos folk.

Mange var kritiske til NRKs beslutning, noe som gjorde at de snudde og valgte å spille musikken likevel.

- Beslutningen skaper et inntrykk av at vi tar stilling til Michael Jacksons skyld, noe vi ikke gjør. NRK må skille kunsten fra kunstneren. Dessuten gir beslutningen et inntrykk av at vi boikotter Michael Jacksons musikk. Det gjør vi ikke, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NRK.

«Leaving Neverland»

DOKUMENTAR: Fra venstre Wade Robson, regissør Dan Reed og James Safechuck under Sundance Film Festival i januar. Foto: Taylor Jewell / INVISION
DOKUMENTAR: Fra venstre Wade Robson, regissør Dan Reed og James Safechuck under Sundance Film Festival i januar. Foto: Taylor Jewell / INVISION Vis mer

Dokumentaren i to deler hadde premiere på Sundance-festivalen tidligere i år. Den har høstet sterk kritikk fra familien til den avdøde artisten. De mener nemlig de ikke fikk komme til orde i dokumentaren, og sendte inn et klagebrev til to av kanalene som skulle vise dokumentaren.

Michael Jackson opplevde gjennom sitt liv flere anklager om overgrep. Stjerna døde i 2009. Siden den gang er flere dokumentarer og bøker om anklagene publisert.

I 2003 risikerte stjerna blant annet 24 års fengsel for seksuelle overgrep mot en mindreårig gutt. Da var det en 13 år gammel kreftsyk gutt det var snakk om. Han trakk imidlertid anklagene tilbake, og benektet det hele.

Under en rettssak i 2005 nektet både Robson og Safechuck for å ha blitt utsatt for overgrep. I 2013 gikk Robson til søksmål mot Jackson-familien, og året etter fulgte Safechuck. Begge sakene ble først henlagt, men ifølge Time ligger Robson og Safechucks ankesaker fortsatt inne til behandling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!