Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Palmesus i Kristiansand:

Over 60 personer melder om billett-svindel fra samme mann: - Forkastelig

Skal ha solgt festivalpass som ikke eksisterer.

STORSVINDEL: Torsdag arrangeres Palmesus-festivalen i Kristiansand. I forkant mener nå flere at en mann i 20-åra har svindlet dem. Foto: Palmesus
STORSVINDEL: Torsdag arrangeres Palmesus-festivalen i Kristiansand. I forkant mener nå flere at en mann i 20-åra har svindlet dem. Foto: Palmesus Vis mer

Musikkfestivalen Palmesus i Kristiansand ble utsolgt allerede i juli i fjor. Den starter torsdag, og det er fremdeles mange som prøver å skaffe seg billett til strandfesten.

Samtidig er det i år mange som ønsker billetter som sier de opplever å bli svindlet. Nå hevder flere at en mann det siste halvåret har drevet storstilt svindel overfor Palmesus-publikummet ved å selge samme festivalpass flere ganger.

Over 60 personer diskuterer nå i en lukket Facebook-gruppe hvordan de mener de er blitt svindlet av mannen.

KOMMER: Pharrell Williams og gruppa N.E.R.D. er blant artistene som spiller på Palmesus. Foto: NTB scanpix
KOMMER: Pharrell Williams og gruppa N.E.R.D. er blant artistene som spiller på Palmesus. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dagbladet kjenner identiteten til mannen som er i 20-åra med bostedsadresse i Rogaland. Han er aktiv på Facebook og henvender seg til brukere som ønsker seg Palmeus-billetter via kjøp og salg-grupper.

Mannen sier overfor Dagbladet at han ikke ønsker å uttale seg.

Så sent som i april i år ble mannen dømt i Jæren tingrett for billettsvindel, skriver Stavanger Aftenblad.

Han innrømmet i retten å ha solgt seks ikke-eksisterende billetter til Palmesus-festivalen, som arrangeres hvert år i Kristiansand. Billettene solgte han for rundt 2.000 kroner stykket, og han måtte sone 27 dager i fengsel.

Festivalen Palmesus benytter seg av fysiske billetter, som sendes ut til kjøpere i kort tid før festivalen. Disse har et spesielt design og innpakning.

Selgeren skal blant annet ha oppgitt at han sender passene når han selv mottar dem i posten, får Dagbladet opplyst. Ved minst ett tilfelle skal han ha sendt en skjermdump av en kvittering for kjøp som bevis på at han besitter genuine festivalpass.

Store summer

Dagbladet er invitert inn i den lukkede Facebook Messenger-gruppa hvor de som hevder seg svindlet av mannen diskuterer seg imellom. Onsdag formiddag teller den 64 personer.

Summen de oppgir at mannen har fått tak i fra hver person varierer fra mellom 2000 til 6000 kroner. Dermed kan han ha lurt til seg så mye som godt over 100 000 kroner.

Mange har reagert skarpt overfor mannen, og ifølge samtaletråden har han nå begynt å returnere noen av transaksjonene til enkelte av dem via Vipps.

Hjemmesykepleier Barbara Schultz fra Kristiansand overførte 2000 kroner til mannen 1. juni i år, men fikk aldri noen billett tilbake.

- Først trodde vi det bare var fire til fem personer dette gjaldt, men det viste seg å være langt flere. Han har løyet om at han har vanlig billett og en dyrere VIP-billett, sier hun til Dagbladet.

FIKK IKKE BILLETT: Barbara Schultz hevder hun ble svindlet av en mann i 20-åra. Foto: Privat
FIKK IKKE BILLETT: Barbara Schultz hevder hun ble svindlet av en mann i 20-åra. Foto: Privat Vis mer

Anmeldt

- Da jeg ringte politiet i går sa de at jeg var den 12. personen som hadde kontaktet dem. Jeg skal ned på stasjonen med telefonen min for å vise fram skjermdumper som bevis på at jeg har overført i dag, fortsetter Schultz.

Seksjonsleder for etterforskning ved Kristiansand politstasjon, Petter Sandell, bekrefter til Dagbladet at mannen er anmeldt.

- Vi har mottatt noen anmeldelser, og vi har også kontakt med flere som ønsker å anmelde. Vi forventer at det kommer flere anmeldelser. Når vi får litt oversikt over omfanget av dette, vil det kunne bli besluttet å sette i gang etterforsking, opplyser Sandell.

Fattet mistanke

Schultz forteller at hun ringte Ticketmaster da hun fattet mistanke om at hun var svindlet.

- Jeg oppga bestillingsordren jeg fikk tilsendt av ham som bevis på at han hadde en billett, og fikk med en gang beskjed om å kontakte politiet fordi mange hadde kontaktet dem om det samme nummeret, sier Schultz, som mener framgansmåten er lite gjennomtenkt.

FULLT: Palmesus arrangeres på bystranda midt i Kristiansand. Ikke alle er like heldige som publikummet på bildet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FULLT: Palmesus arrangeres på bystranda midt i Kristiansand. Ikke alle er like heldige som publikummet på bildet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Han har brukt sitt ekte navn, etternavn, vipps, mobilnummer, adresse og har ikke skjult private opplysninger. Jeg har fått tak i en ny billett, så det blir festival likevel.

Svarer aktivt

Det blir derimot ikke festival på Thor Steinhovden. Han er en av dem hadde tenkt til å kose seg på festivalen i helga, men som nå har sett seg nødt til avlyse turen til Kristiansand.

En kompis av ham kjøpte tre billetter av mannen 19. desember. De ble mistenksomme etter at festivalpassene fremdeles ikke hadde kommet i posten forrige uke, forteller han.

OPPGITT: Thor Steinhovden er en av dem som har blitt lurt. - Det er dumt at folk kan oppføre seg uansvarlig og hensynsløst, sier Thor Steinhovden. Foto: Karstein Alvestad Skogseth
OPPGITT: Thor Steinhovden er en av dem som har blitt lurt. - Det er dumt at folk kan oppføre seg uansvarlig og hensynsløst, sier Thor Steinhovden. Foto: Karstein Alvestad Skogseth Vis mer

- Vi fikk beskjed om at billettene var sendt forrige mandag. Det var først i går at vi begynte å tenke at billettene faktisk ikke kommer.

Kompisene kontaktet selgeren i går og spurte om å få tilbake pengene. Han svarte da at han «jobber som sagt med penger». Onsdag tok de kontakt på nytt.

- Vi skrev at vi kommer til å anmelde hvis vi ikke fikk innen klokka tolv i dag. Han svarte da at han skulle jobbe med saken.

- Mange fortvilte

Steinhovden mener at det er synd at enkeltpersoner kan ødelegge for såpass mange og beskriver det hele som «hensynsløst».

- Det er utrolig slu oppførsel. Det å aktivt oppsøke og svindle så mange ulike folk over så lang tid; det gjør saken mer alvorlig. Det vitner om en person som ikke forstår konsekvensene av det han har gjort.

- For meg er det ikke en katastrofe, jeg kan dra på andre festivaler. For andre som har lagt planer om å dra på festivalen, så er dette utrolig leit. Det er dumt at folk kan oppføre seg uansvarlig og hensynsløst.

- Det er mange som er fortvilte. Det er mange som har mistet pengene sine og som ikke får dratt på noe som de har gledet seg skikkelig til.

- Forkastelig

Daglig leder i Palmesus, Leif Fosselie, forklarer til Dagbladet at han anser ethvert tilfelle av falske billetter som «grovt».

- Jeg synes det er helt forkastelig. Personlig klarer jeg ikke å fatte hvorfor noen vil gjøre noe sånt, sier Fosselie.

IKKE BARE SUS OG DUS: Daglig leder Leif Fosselie ergrer seg. Foto: Palmesus
IKKE BARE SUS OG DUS: Daglig leder Leif Fosselie ergrer seg. Foto: Palmesus Vis mer

Han opplyser at festivalen er klar over at det finnes et par større saker i forbindelse med årets festival.

- Det er et stort antall mennesker som har blitt lurt, sier Fosselie og utdyper:

- Det er vanskelig for oss å vite om hvor mange som har blitt svindlet. Det kan fort kan være et tresifret antall. Det er også mange som tenker «flaten, der ble jeg lurt», men som ikke sier ifra.

Advarer

Palmesus solgte ut samtlige 35 000 billetter i fjor sommer. Fosselie mener at festivalen er spesielt utsatt for svartebørssalg siden «etterspørselen er langt større enn tilbudet».

STRANDFEST: Kygo, som egentlig heter Kyrre Gørvell-Dahll, spilte på Palmesus-festivalen i 2015.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
STRANDFEST: Kygo, som egentlig heter Kyrre Gørvell-Dahll, spilte på Palmesus-festivalen i 2015. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Festivalen benytter seg av derfor en rekke tiltak som gjør at det blir vanskelig for folk å selge falske billetter.

- Vi kan dessverre ikke hjelpe de som har blitt svindlet med nye billetter, for det er stappfullt. Hver morgen, under festivalen, vil det derimot legges ut 50 dagspass. Det tar brodden av svartebørssalget, og det hjelper å redusere det verste salget av falske billetter.

Som nevnt tidligere i saken, sendes det altså ut fysiske billetter ut til kjøpere rett før festivalen. Dette er for å unngå at PDF-billetter sendes ut til flere.

- Det er bare fysiske billetter som gjelder og disse har et forseggjort design. Hvis noen tilbyr en standardisert digitalbillett eller en PDF-fil, så er det stor sannsynlighet for at disse er falske. Det er også forbudt å selge billetter til høyere pris, og hvis noen krever mer enn originalpris så er det ulovlig.