NOMINERT OFTEST: Regissør og produsent Martin Scorsese har blitt nominert i kategorien Beste regi åtte ganger, og vant i 2006 Oscar for filmen «The Departed». Foto: AP / NTB Scanpix
NOMINERT OFTEST: Regissør og produsent Martin Scorsese har blitt nominert i kategorien Beste regi åtte ganger, og vant i 2006 Oscar for filmen «The Departed». Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Over 90 prosent av alle Oscar-vinnende regissører, skuespillere, produsenter og manusforfattere er lyse i huden

Og gjett hvem som sitter i juryen.

(Dagbladet): Det er kun få dager igjen til den 86. Oscar utdelingen i Dolby teatret i Hollywood.

Et uttall regissører, skuespillere, produsenter og fagarbeidere skal kjempe om de 24 gjeve prisene, og hele showet skal ledes av talkshowdronninga Ellen DeGeneres.

En av favorittene før søndagen utdeling er Steve McQueens allerede prisvinnende og kritikerroste film «12 Years a Slave», som tar for seg livet til Solomon Northup som blir kidnappet og solgt som slave i sørstatene for over 150 år sida.

Blogg Og selv om regissør McQueen og skuespillere som Chiwetel Ejiofor og Lupita Nyong'o ofte nevnes blant favorittene for å ta hjem statuettene i sine respektive kategorier, tilhører det sjeldenhetene at mørkhudede vinner priser.

Litteraturbloggen The Open Book har tatt for seg Oscar vinnere siden den første utdelinga i 1929, og sett på blant annet hudfarge og kjønn. Resultatet ble en plansje som viser en rekke oppsiktsvekkende tall.

Ifølge bloggen er hele 98 prosent av både Oscar-vinnende manusforfattere og produsenter lyse i huden. I tillegg er 99 prosent av vinnerne i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller» og 91 prosent i kategorien «Beste mannlige skuespiller» lyshudede.

I tillegg til å ha tatt for seg hvem som har vunnet prisene har bloggen også sett på hvem som sitter i juryen som bestemmer hvem som skal få Oscar. Det viser det seg at hele 94 prosent av jurymedlemmene er lyse i huden.

Kjønn I tillegg til å ha sett på hudfarge blant Oscar-vinnerne, har bloggen også tatt for seg kjønn i de ulike kategoriene.

EN AV ÅRETS FAVORITTER: Regissør Steve McQueen står bak filmen  «12 Years a Slave», som fikk terningkast seks av Dagbladets anmelder. Foto: AP / NTB Scanpix
EN AV ÅRETS FAVORITTER: Regissør Steve McQueen står bak filmen «12 Years a Slave», som fikk terningkast seks av Dagbladets anmelder. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Mest oppsiktsvekkende er kategorien «Beste regissør», der 99 prosent av vinnerne gjennom tidene har vært menn. Unntaket er Kathryn Bigelow, som i 2010 vant prisen for sin «The Hurt Locker».

Også i Oscarjuryen er det en sterk overvekt av menn. Ifølge bloggen er det kun 23 prosent kvinner blant de mange tusen som kan stemme på sine favoritter.

UNNTAKENE: Det er flere filmarbeidere som er mørke i huden som har vunnet Oscar. Blant annet Jamie Foxx som vant for sin tolkning av Ray Charles og Morgan Freeman som har vært nominert en rekke ganger og vunnet en statuett. Foto: Reuters / NTB Scanpix
UNNTAKENE: Det er flere filmarbeidere som er mørke i huden som har vunnet Oscar. Blant annet Jamie Foxx som vant for sin tolkning av Ray Charles og Morgan Freeman som har vært nominert en rekke ganger og vunnet en statuett. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer