Over alle grenser

Film- og tv-bransjens regionssperrer må bort.

ALT PÅ ETT BRETT: Med appen Smartflix får betalende Netflix-abonnenter tilgang til alt Netflix-innhold over hele verden. Netflix er lite begeistret for løsningen. Foto: Skjermbilde fra Smartflix
ALT PÅ ETT BRETT: Med appen Smartflix får betalende Netflix-abonnenter tilgang til alt Netflix-innhold over hele verden. Netflix er lite begeistret for løsningen. Foto: Skjermbilde fra Smartflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få ting gjør det mer fristende for den moderne, utålmodige kulturkonsumenten å begi seg ut i opphavsrettslige gråsoner, og det som verre er, enn underholdningsindustriens hang til å slippe ulikt innhold til ulik tid på ulike plattformer og i ulike geografiske områder.

Man er betalingvillig kulturkonsument og netthode, men får ikke innholdet man har lyst på, enda det finnes der ute. Da blir det fort fristende å «ordne seg».

Selv er jeg en av mange som opp gjennom årene har skaffet meg amerikanske iTunes- og Netflix-kontoer i tillegg til mine norske, slik at jeg kan betale ekstra for å se film og tv som ellers ikke er tilgjengelig for norske seere. Jeg har også benyttet såkalt VPN-programvare, for å lure ulike nettjenester til å tro at jeg befinner meg i en annen geografisk region enn jeg faktisk gjør. Slik har jeg for eksempel kunnet se «Dr. Who» og annet innhold via BBCs iPlayer, som tilsvarer nettspilleren til NRK.

Nå finnes det også noe som kalles Smartflix, en app for Mac og Windows som lar innloggede Netflix-abonnenter se absolutt alt Netflix-innhold fra hele verden. Smartflix jobber i bakgrunnen med å «lure» regionssperrene på Netflix' tjenermaskiner, slik at innholdet strømmes og vises gjennom Smartflix-appen. Dermed får man et dramatisk mye større tilbud enn det som er tilgjengelig gjennom de ulike lokale Netflix-tjenestene.

Utvalget er svimlende, og opplevelsen litt som med piratappen Popcorn Time - bortsett fra at man ikke får se de ferskeste filmene og seriene - og at man faktisk er betalende abonnent.

Å bruke programvare som dette er åpenbart i strid med brukervillkårene til Netflix, som i det siste har ekspandert voldsomt og nå er tilgjengelig i mer enn 130 land. Nylig kunngjorde selskapet at det vil gå til kamp mot brukere som tukler med regionsrettigheter ved hjelp av VPN og annet fiksfakseri.

Hvordan Netflix skal bekjempe regionstriksingen, er et annet spørsmål. Om selskapet legger inn blokkering på IP-adressene til tilbydere av VPN-tjenester, kan disse bare endres. En tilbyder, TORGuard, har allerede gått så langt som til å garantere sine brukere at de fortsatt vil ha tilgang til den Netflix-regionen de måtte ønske.

Jeg mistenker nok at Netflix-sjef Reed Hastings egentlig tenker at det er greit, kanskje mer enn greit, så lenge folk betaler for seg. Men han er nødt til å vise rettighetshavere og lisenseiere at han tar regionsproblematikken på alvor - ellers får han et kobbel advokater og lobbyister på nakken.

Jo, da, det er nok noen høyst reelle praktiske, opphavsrettslige, markedsstrategiske og ikke minst økonomiske hindre i veien for en mindre balkanisert løsning der alle får tilgang til det samme innholdet til samme tid. Slik var det med de håpløse regionssperrene på dvd-plater og dvd-spillere også.

Problemet er bare at disse sperrene oppleves fullstendig meningsløse og urimelige for forbrukerne som ellers forholder seg til et globalisert nettilbud av kultur og underholdning.

Likevel er det lite som tyder på at film- og tv-bransjen planer om - eller evne til - å fjerne dem. 

Der i gården virker man fast bestemt på at man også i framtida må gjøre det vanskelig for folk. Det er enklest slik. 

NETTKULTUR

En ukentlig spalte om nett, kultur og medier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer