Over en lav sko

Når verdens vakreste og mest velkledde møtes under moteuka i Paris i slutten av måneden, er det etter en sommer i Birken. Ikke rittet, men sandalene.

FLATT OG GODT:  Modellene gjør seg klar foran motehuset Houghtons visning på moteuka i New York - i flate sandaler. Foto: AFP / NTB Scanpix
FLATT OG GODT: Modellene gjør seg klar foran motehuset Houghtons visning på moteuka i New York - i flate sandaler. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Birkenstocken formes etter foten, låses med kraftige remmer og setter komfort over eleganse når den flatbanker foten mot varm asfalt. Det er en flåte av kork, der tærne ligger som tykke turister på fremste dekk.

Hvorfor er «alle» enige om at denne sandalen er «it»?

Det er ett år siden motehuset Céline forførte bransjen med enkle, flate sandaler med pels. Birkenstorker fløy over catwalken og redaktører hyllet Céline-kvinnen som avslappet elegant. Endelig kan hun slenge seg på sofaen! Selv om silhuetten er regnet som stygg, skrev Vogue at det er sexy ikke å prøve så hardt. Videre la bladet sin elsk på ullsokker i sandalene, slik at de kan brukes langt ut på høsten. Bloggerne fulgte etter og deler fortsatt i overkant sjenerøst sine fotbilder med verden.

Leandra Medine (24) har 394000 følgere på Instagram, 158000 på Twitter og ble kåret til en av «Top 30 under 30» av Forbes i fjor. Hun blogger under navnet The Man Repeller - et kallenavn hun fikk fordi stilen hennes virket frastøtende på menn. Kjærligheten hun hadde til snekkerbukser, store jakker, bling og t-skjorter med trykk, var et problem for kjærlighetslivet. Problemet ble en blogg i 2010, bloggen ble en suksess, og denne uka kommer boka hennes: «Seeking Love, Finding Overalls».  

Hun skriver smart og morsomt om motebransjen, og tenker høyt når resten av bloggosfæren stille samknipser. Derfor er hun kåret til mer innflytelsesrik enn både Anna Wintour og Lady Gaga av Adweek.

Når hun tar for seg Birkenstock er det med en ærlig erkjennelse av at hun aldri trodde hun skulle gå dit. Hun elsker høye hæler og hater fornuftige sandaler. Selv om det er mer enn selv en forkjemper for «the ugly chic» kan orke, så tar hun til slutt på seg Birkenstocks og skriver:

«Når jeg ser ned, kjenner jeg ikke igjen føttene som er festet til anklene mine i det hele tatt. Det betyr at jeg åpenbart ikke gjør mitt beste».

Leandra argumenterer verken for at sandalene er fine eller komfortable, men hun går med dem av én eneste grunn: Hun så et bilde av Kate Moss. Det er tatt av Corinne Day på nittitallet. Den unge supermodellen har på seg hvite bukser og Birkenstock-sandaler. Hun ser ikke på fotografen, men lener seg mot en vegg og røyker. Det forklarer alt. Hvem er det som ikke vil se ut som Kate Moss på 90-tallet?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.