Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Over grensa

En gang i fjerne tider var lørdag gudskjelovkvelden i TV-stolen. Nå heter det sendeflate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdommen er heldigere, de har i det minste «Eva & Adam» Tenner du ikke på Lotto-trekningen eller på Tore Strømøys strev etter å finne fantastiske historier fra virkeligheten, er det ikke mye igjen til deg på NRK1. Du kan selvsagt se den gamle langrennskongen Gunde Svan bestyre gladiatorer og utfordrere i alle mulige fribrytingsøvelser på TV2. Men skal du holde deg unna sport og OL i disse dager, ender du fort opp med den svensk norske komiserien «På grensen», og da er tålegrensen nådd for mange mens kvelden ennå er ung.

«På grensen» er nemlig tuftet på den naive tro at alle synes det er festlig at skuespillere snakker svensk og norsk om hverandre, at det er helfestlig at de bærer uniform når de snakker svensk og norsk om hverandre og at det er til å le seg skakk av at de som bærer uniform bruker språklige misforståelser til å surre sammen en grøt om alt fra underliv til kald kaffe. Underveis kommer et stadig høyere antall personer umotivert inn i «handlingen», og så ropes det formålsløst på svensk og norsk. Om hverandre. «På grensen» er en minus manus-greie, rent ut noe hjernedødt vås som til og med mangler enhver sjarm. Det er synd på skuespillerne, og synd på TV-seerne, for det er ennå seks episoder igjen. Trøsten er at den bare er halvtimen lang.

Stort lenger er heller ikke episodene i den svenskproduserte tenåringshistorien som gir litt mening til lørdagskvelden. «Eva & Adam» er en søt liten fortelling fra «pugget», som svenskene kaller skolen. Den handler om livet, og om kjærligheten som kolliderer med fotballkamper. Og om bestevenninner som setter vennskapet på prøve ved å referere sladder fra dusjen. Svensk Filmindustri har produsert serien for Sveriges Radio, og den befolkes av de sedvanlige dyktige barneskuespillerne svenskene er så flinke til å få fram. Men serien har også en lavmælt og nesten sår sjarm som er ren sjelebalsam der hele sendeflaten ellers suser forbi som diskosen fra OL-vignetten i Sydney.