Over og ut for fedrelandssalmen

«No er det Norig atter dag». Men ikke lenger i NRK.

SAMLENDE: Blix' salme er en av de store, samlende tekster i vår litteratur, skriver Hans Fredrik Dahl om fedrelandssalmen. Foto: Scanpix.
SAMLENDE: Blix' salme er en av de store, samlende tekster i vår litteratur, skriver Hans Fredrik Dahl om fedrelandssalmen. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| NRK vil ikke lenger innlede radioprogrammet med «Gud signe vårt dyre fedreland» hver søndag morgen kl 06.00. Fedrelandssalmen vil snart tone for siste gang, selv om ordene av Elias Blix og tonene av C.P.F.Weyse har brent seg inn i generasjoner av norske sinn. «Gud signe vårt dyre fedreland, og lat det som hagan bløma»! Kanalen P1, som hittil har tatt på seg denne høytidelige opptakt, skal befris for oppgaven heretter. Til pressen sier NRKs talsmann at man ikke lenger ønsker dette «offisielle preg» på radioprogrammet. Så det blir slutt med salmen fra høsten av.

Jeg kan forstå synspunktet. Fedrelandssang eller salme, det hviler noe offisielt over dette som ikke passer i vår moderne medietid. Å la radioprogrammet tone inn eller ut med «Ja, vi elsker» eller «Gud signe vårt dyre fedreland», var noe man gjorde den gang landets kringkasting ennå bar statens preg. I dagens multikanal-tid virker den slags fremmed.

At radioprogrammet helt siden 1920-tallet har brukt fedrelandssang og —salme som markering, kjennes jo ikke lenger som argument for å la det fortsette. Heller ikke at det var særlig naturlig for Norge etter 1945 å markere seg på denne måten. Kringkastingen innledet den gang programmet med «Ja, vi elsker» hver eneste dag. Nå ser vi annerledes på alt slikt. I dag får fedrelandske sanger holde som avslutning på kongens og statsminsterens nyttårstaler, altså én gang i året. Hver søndag som hittil blir for offisielt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer