VANT TREDJE SESONG: Leona Lewis vant tredje sesong av X-factor. Her poserer hun under MTV Awards i fjor. Arkivfoto: SCANTPIX/AP Photo/Joel Ryan
VANT TREDJE SESONG: Leona Lewis vant tredje sesong av X-factor. Her poserer hun under MTV Awards i fjor. Arkivfoto: SCANTPIX/AP Photo/Joel RyanVis mer

Over og ut for Idol,og inn for X-factor

TV 2 kjører i gang sin nye storsatsing «X Factor» fra høsten av, og vil holde de første auditionrundene i april og mai i Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo.

TV 2 kjører i gang sin nye storsatsing «X Factor» fra høsten av, og vil holde de første auditionrundene i april og mai i Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo.


Dermed er det over og ut for forgjengerne «Idol» og «Norske talenter», og inn med en av de tyngste underholdningssatsingene som TV 2 har hatt.


Fortsette med musikk-konkurranse

- Det har lenge vært på det rene at TV 2 har ønsket å fortsette med en form for musikk-konkurranse. Vi føler «X Factor» er riktig vei å gå, sier TV 2s programdirektør Nils Ketil Andresen i en pressemelding.


I forhold til «Idol» blir en rekke grep tatt: Det blir ingen øvre aldersgrense mens nedre aldersgrense er 16 år, vokalgrupper kan være med, det blir enda større fokus på musikken, og sterkere oppfølging og veiledning underveis.


Kritisert i Danmark

Hvem som skal være de norske dommerne er ikke klart. Premieren er platekontrakt med Sony Music.


En fagjury vil plukke ut de beste kandidatene fra auditionrundene, og disse blir med på en «bootcamp» i Oslo-området. Der følger nye utsilinger, og deretter får hver dommer tildelt et lite antall deltagere som de får ansvar for å følge opp og veilede gjennom finalerundene - og til det står igjen en vinner.


«X Factor» ble startet opp på britisk TV av tidligere «Idol»-dommer Simon Cowell og har gått fem sesonger i Storbritannia med blant andre Sharon Osbourne og Dannii Minogue som meddommere. En tidligere vinner er Leona Lewis.


Konseptet er blitt solgt til en rekke land, i alt 18. Blant annet har «X Factor» gått i Danmark, der programmet i 2007 ble skarpt kritisert av Dansk Musiker Forbunds kontraktekspert Mikael Højris, som til Berlingske Tidende hevdet at deltagerkontraktene bandt de unge håpefulle og deres talent «på hender og føtter».


NTB