DEMONSTRERTE: Mange møtte opp for å demonstrere mot rivingen av Y-blokka 12. mai. Reporter: Knut-Eirik Lindblad. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Y-blokka

Over og ut for Y-blokka

Stortinget stemte i dag ned forslaget om å utsette rivingen av Y-blokka. Samtidig kaster motstanderne inn håndkleet og trekker søksmålet mot staten.

Publisert
Sist oppdatert

Det betyr at Y-blokka går tapt.

At Y-blokka forsvinner er et tap for menneskeheten, mener Gisle Løkken, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL).

- Vi sidestiller Y-blokka med stavkirkene og andre viktige norske bygg. Dette er noe noen en dag kommer til å angre på, sier han til Dagbladet.

Sosialistisk Venstreparti-trioen Petter Eide, Karin Andersen og Freddy André Øvstegård forsøkte i dag å få Stortinget til å stanse Statsbyggs anleggsmaskiner og bygningsarbeidere, som er smått i gang med å plukke fra hverandre Y-blokka i Oslo sentrum.

De håpet at Norges folkevalgte tok grep på vegne av det brutalistiske signalbygget før det var for seint. Rivearbeidet må stanses fram til Oslo tingrett tar en endelig avgjørelse, mente de tre politikerne.

<strong>PÅBEGYNT:</strong> Forarbeidet med å demontere og bevare Picasso-muralen er i gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅBEGYNT: Forarbeidet med å demontere og bevare Picasso-muralen er i gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kommunal- og forvaltningskomiteen, som behandlet forslaget, anbefalte ikke Stortinget å vedta rivingsutsettelsen. Slik gikk det også. Forslaget ble nedstemt onsdag ettermiddag.

Samtidig annonserte Fortidsminneforeningen - med flere - at søksmålet mot kommunal- og moderniseringsdepartementet trekkes.

- Vi har diskutert og rådført oss fram til at vi trekker søksmålet. Det er gjort uopprettelig skade på Y-blokka innen saken skal opp for retten i august, sier generalsekretær i Fortidsminneforeningen, Ola Fjeldheim, til Dagbladet.

Det var NRK som først omtalte nyheten om søksmålet.

I Oslo tingrett kjempet Støtteaksjonen for bevaring av Y-blokka, Norske arkitekters landsforbund, Fortidsminneforeningen og Oslo Arkitektforening, som hevder at rivingsvedtaket er ugyldig, et siste slag mot kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Venter på avgjørelse

I april avviste tingretten kravet deres om et midlertidig forbud mot riving. Den endelige rettssaken, hvor gyldigheten av reguleringsplanen og rivingsvedtaket skal vurderes, var berammet i august.

- Man risikerer at Oslo tingrett behandler en sak om gyldighet av et rivingsvedtak på et tidspunkt etter at riving allerede er iverksatt, skriver Eide, Andersen og Øvstegård i forslaget som i dag ble nedstemt.

De tre stortingsrepresentantene la det fram 12. mai, samme dag som rivingsmotstandere demonstrerte ved å lage en sammenhengende menneskelenke fra Stortinget og opp til Y-blokka.

<strong>KLARE:</strong> Arbeidere, gravemaskiner og kranbil skal i gang med å demontere Picasso-bildet på endeveggen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLARE: Arbeidere, gravemaskiner og kranbil skal i gang med å demontere Picasso-bildet på endeveggen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Toget er gått

Samme dag sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) til Dagbladet at forslaget fra Sosialistisk Venstreparti kommer for seint.

- Toget har forlatt perrongen. Jeg forholder meg til at Oslo tingrett før påske mente at søksmålet (om midlertidig forbud mot riving, red.anm) ikke vil føre fram. De forberedende rivearbeidene er i gang. Kunsten skal tas ned og sikres før sommeren. Deretter starter det synlige rivearbeidet, sier Astrup.

Statsbygg har beregnet at en rivingsutsettelse vil koste norske skattebetalere et sted mellom 30 og 50 millioner kroner i måneden. Blir Y-blokka stående får det store ringvirkninger, sier statsråden.

SPERRING: Et fire meter høyt gjerde, forankret i betongblokker, er satt opp rundt hele den rivningsklare Y-blokka i regjeringskvartalet. Nå kan arbeidene skje uforstyrret av demonstranter, som har truet med å lenke seg fast til den bevaringsverdige bygningen. Reporter: Lars Eivind Bones / Video: Frode Andresen Vis mer

- Å nullstille hele prosessen vil si at ni år med kvalitetssikring og pengebruk er bortkastet. Beholder man departementene spredt slik som nå, krever det helt andre sikringstiltak enn det man ser i offentligheten nå. Det vil si flere stengte gater og konsekvenser for Oslo innbyggere. Y-blokka må dessverre vike, forklarer Astrup.

Det hører med til historien at bystyret i Oslo snudde i saken 22. april i år. Da stemte et flertall av kommunens politikere for å bevare Y-blokka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer