Y-blokka

Over og ut for Y-blokka

Stortinget stemte i dag ned forslaget om å utsette rivingen av Y-blokka. Samtidig kaster motstanderne inn håndkleet og trekker søksmålet mot staten.

DEMONSTRERTE: Mange møtte opp for å demonstrere mot rivingen av Y-blokka 12. mai. Reporter: Knut-Eirik Lindblad. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det betyr at Y-blokka går tapt.

At Y-blokka forsvinner er et tap for menneskeheten, mener Gisle Løkken, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL).

- Vi sidestiller Y-blokka med stavkirkene og andre viktige norske bygg. Dette er noe noen en dag kommer til å angre på, sier han til Dagbladet.

Sosialistisk Venstreparti-trioen Petter Eide, Karin Andersen og Freddy André Øvstegård forsøkte i dag å få Stortinget til å stanse Statsbyggs anleggsmaskiner og bygningsarbeidere, som er smått i gang med å plukke fra hverandre Y-blokka i Oslo sentrum.

De håpet at Norges folkevalgte tok grep på vegne av det brutalistiske signalbygget før det var for seint. Rivearbeidet må stanses fram til Oslo tingrett tar en endelig avgjørelse, mente de tre politikerne.

Kommunal- og forvaltningskomiteen, som behandlet forslaget, anbefalte ikke Stortinget å vedta rivingsutsettelsen. Slik gikk det også. Forslaget ble nedstemt onsdag ettermiddag.

Samtidig annonserte Fortidsminneforeningen - med flere - at søksmålet mot kommunal- og moderniseringsdepartementet trekkes.

- Vi har diskutert og rådført oss fram til at vi trekker søksmålet. Det er gjort uopprettelig skade på Y-blokka innen saken skal opp for retten i august, sier generalsekretær i Fortidsminneforeningen, Ola Fjeldheim, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer