Øver på nasjonaloperaen

Øvelsene er i gang til det som kan bli den nye, norske nasjonaloperaen, «Olav Tryggvason». Den tre timer lange maratonforestillingen med alle våre fremste operastjerner, et svært kor og et fullt orkester er bare tiltenkt sju oppsetninger i Bergen og Oslo.

Knut Jørgen Moe, operasanger og librettoforfatter, og Ragnar Søderlind, komponist, har skapt tusenårsverket med utgangspunkt i tre scener til en Tryggvason-opera som Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Grieg skrev sammen for hundre år siden.

Da Henrik Ibsen kom til Grieg med et skuespill som het «Peer Gynt» og ba om musikk i en fart, ble «Olav Tryggvason» liggende urørt, i nesten hundre år. Nå blir det premiere i Grieghallen 26. september.

Problemer

- Jeg har gjennom åra fått flere anmodninger om å fullføre det de startet, seinest midt på nittitallet, i forbindelse med tusenårsjubileet i Trondheim, forteller Ragnar Søderlind.

Men da det ble problemer med trønderoppsetningen, gikk Bjørn Simensen og Den Norske Opera inn, og samarbeider nå med Vest-Norges Opera i Bergen på denne oppsetningen.

Slaget med hansken

Dagbladet fikk overvære prøvene på en av de sentrale scenene i oppsetningen i prøvesalen til Den Norske Opera i går.

Med Anne Bolstad som Sigrid Storråde og Trond Hallstein Moe i rollen som Olav fikk vi et sterkt og levende inntrykk av hvilke krefter som rørte seg mellom de to personene i det historiske spillet, som fikk en utløsning da Olav slo til den sterke og politisk uavhengige kvinnen med hansken.

- Dette slaget kan bli din bane, truet Sigrid Storråde, som seinere la til rette for kongens død i slaget ved Svolder.

- Sju oppsetninger virker litt snaut?

- På en ny, norsk opera er dette et realistisk tall. Hvis det skulle vise seg at dette er vellykket, er det bare å sette opp forestillingen igjen, sier Bjørn Simensen.

NORGEHISTORIE: - Dette slaget kan bli din bane, sier Sigrid Storråde (Anne Bolstad) når Olav Tryggvason (Trond Hallstein Moe) slår henne med hansken.