Overbevisende om tabuer og livet bak fasaden

50-tallsstudie om tabutemaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «Far from Heaven» er en stilstudie av 50-tallets vellykkethet og dobbeltmoral. Men hva skjer når fasaden slår sprekker og unevnelige lyster og laster dukker fram?

Ekteparet Whitaker er så perfekt som det gikk an å bli i USA anno 1957. Cathy (Julianne Moore) er husmor med to barn og et prikkfritt hjem, Frank (Dennis Quaid) er den solide salgssjefen i byens hjørnesteinsbedrift, Magnatech. Ja, omverdenen kjenner dem som «Mr. and Mrs. Magnatech».

Men bak fasaden er livet langt mer komplisert.

Frank jobber mye overtid, så hans omsorgsfulle kone bestemmer seg for å servere ham middag på kontoret en kveld. Men jobber Frank overtid? Nei. Hun overrasker ham i en het omfavnelse med en annen mann.

Frank er sporty nok til å ville gjennomgå terapi som kan kurere ham for dette avviket. Samtidig oppdager Cathy at familien har fått ny gartner, når Raymond Deagan (Dennis Haysbert fra «24») overtar jobben etter sin plutselig avdøde far. Det er utelukket at hvite omgås svarte, men Cathy finner ut at hun og Raymond har mange felles interesser.

«Far from Heaven» er verken ironisk eller satirisk, men et ganske dempet drama som gjenskaper en annen tid så korrekt og presist at man føler seg flyttet 50 år tilbake. Samtidig er den ikke en ren kopi av 50-tallsfilmer, den belyser to temaer som Hollywood ikke var spesielt interessert i på den tida: Det ene var kjærlighet mellom svarte og hvite, det andre var kjærlighet mellom to av samme kjønn. Bare det å gå så langt som til å skille seg var ekstremt, og skilte man seg fordi den ene parten var «uhelbredelig» homoseksuell, snakket man i hvert fall ikke høyt om det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer