Overbevisende om tabuer og livet bak fasaden

50-tallsstudie om tabutemaer.

FILM: «Far from Heaven» er en stilstudie av 50-tallets vellykkethet og dobbeltmoral. Men hva skjer når fasaden slår sprekker og unevnelige lyster og laster dukker fram?

Ekteparet Whitaker er så perfekt som det gikk an å bli i USA anno 1957. Cathy (Julianne Moore) er husmor med to barn og et prikkfritt hjem, Frank (Dennis Quaid) er den solide salgssjefen i byens hjørnesteinsbedrift, Magnatech. Ja, omverdenen kjenner dem som «Mr. and Mrs. Magnatech».

Men bak fasaden er livet langt mer komplisert.

Frank jobber mye overtid, så hans omsorgsfulle kone bestemmer seg for å servere ham middag på kontoret en kveld. Men jobber Frank overtid? Nei. Hun overrasker ham i en het omfavnelse med en annen mann.

Frank er sporty nok til å ville gjennomgå terapi som kan kurere ham for dette avviket. Samtidig oppdager Cathy at familien har fått ny gartner, når Raymond Deagan (Dennis Haysbert fra «24») overtar jobben etter sin plutselig avdøde far. Det er utelukket at hvite omgås svarte, men Cathy finner ut at hun og Raymond har mange felles interesser.

«Far from Heaven» er verken ironisk eller satirisk, men et ganske dempet drama som gjenskaper en annen tid så korrekt og presist at man føler seg flyttet 50 år tilbake. Samtidig er den ikke en ren kopi av 50-tallsfilmer, den belyser to temaer som Hollywood ikke var spesielt interessert i på den tida: Det ene var kjærlighet mellom svarte og hvite, det andre var kjærlighet mellom to av samme kjønn. Bare det å gå så langt som til å skille seg var ekstremt, og skilte man seg fordi den ene parten var «uhelbredelig» homoseksuell, snakket man i hvert fall ikke høyt om det.

Både Julianne Moore og Dennis Quaid tolker sine roller uten store fakter, de lar personene gå gjennom den dype krisen på en slags behersket måte, som gjør filmen enda mer overbevisende.