Overbeviser igjen med spennende plot

Wilsons tredje krim fra Vest-Afrika.

BOK: Det kommer en splitter ny Robert Wilson-roman på norsk rundt påsketider, men før den tid kan man jo hygge seg med den tredje boka fra hans afrikanske fase. «Ingen manns land» er nok et besøk på kontoret til «fikseren» Bruce Medway, som må gjennom det meste for å overleve i Vest-Afrika.

Farlige oppdrag

Medway har sin arbeidsplass i Cotonou i Benin, og herfra påtar han seg tilsynelatende enkle, men ofte livsfarlige oppdrag. I «Ingen manns land» blir han og kompanjongen Bagado oppsøkt av Napier Briggs, som trenger hjelp til å få tilbake noen penger - bortimot to millioner dollar - som har blitt lurt fra ham av en nigeriansk bande. Men før Bruce får gjort noe som helst, kontakter banden Briggs og tilbyr å gi ham pengene tilbake, på en øde strand. Bruce blir med som anstand, bare for å se Briggs forsvinne sporløst. Dagen etter blir han funnet drept, men saken er langt fra over: For nå dukker datteren hans opp.Bruce Medway-bøkene er krim i beste Raymond Chandler-tradisjon - karakterisert gjennom en høy språklig kvalitet og et plott som er mer innfløkt enn en middels gordisk knute. Wilson byr ikke på noen opplagt løsning (i den grad den måtte finnes) sånn litt over midten av boka, han pakker teksten breddfull av informasjon og håper leseren henger med.

Saueslakt

Men best av alt er miljøskildringene fra en del av verden hvor de færreste europeere har vært - Benin, Nigeria, Togo, Ghana, Elfenbenskysten - de er så overbevisende skrevet (og sannsynligvis presise) at man kjenner luktene og hører lydene. Åpningsscenen, hvor han skildrer slaktingen av en uforvarende sau, er et nydelig eksempel på Wilsons evne til innlevelse. Det gjenstår å oversette en Bruce Medway-bok til norsk, og sannsynligvis fullfører Gyldendal sitt Robert Wilson-prosjekt i løpet av året. Men først skal vi ta imot «De skjulte morderne», den tredje romanen om den spanske etterforskeren Javier Falcón.