Anmeldelse: Odd Nordstoga - «Inn i skogen»

Overbeviser igjen

Odd Nordstoga har kost seg hjemme på musikkrommet.

UT PÅ TUR: Odd Nordstoga har pakket ned gitaren og er snart klar for en lang høstturné. Han har spilt inn store deler av albumet «Inn i skogen» hjemme, men har også hatt besøk av andre musikere. Resultatet er nok en gang overbevisende, mener vår anmelder. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
UT PÅ TUR: Odd Nordstoga har pakket ned gitaren og er snart klar for en lang høstturné. Han har spilt inn store deler av albumet «Inn i skogen» hjemme, men har også hatt besøk av andre musikere. Resultatet er nok en gang overbevisende, mener vår anmelder. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen Vis mer
Publisert

ALBUM: «Så lett som ingenting» synger Odd Nordstoga på albumet «Inn i skogen». Og det skal vi liksom tro på?

«Inn i skogen»

Odd Nordstoga

Visepop

Utgitt: 7. oktober 2022
Plateselskap: Universal Music

«Lever opp til forventningene.»
Se alle anmeldelser

Etter slipp av singelen «I går» for en måned siden var det all grunn til å skru opp forventningene foran langspilleren «Inn i skogen», som er tilgjengelig fra i dag. Og Nordstoga innfrir.

Jeg kunne like godt skrevet «selvfølgelig», for har Nordstoga noen gang gitt ut et dårlig album? «Han er nesten provoserende bra, denne mannen», skrev jeg da han slapp «Fatig ferdamann» for to år siden. Hva skal jeg skrive nå, når han følger opp med gjennomført fine «Inn i skogen»?

Allsidig

Noe av hemmeligheten bak Nordstogas suksess er nok allsidigheten. Du kjenner ham igjen umiddelbart, men likevel blir han aldri forutsigbar. Han stivner ikke i en form. Han føles trygg, men å kalle ham traust vil være en fornærmelse. Nivået på det han og hans medmusikere leverer er for høyt til det.

Denne gangen har Nordstoga utfordret seg sjøl. «Inn i skogen» er spilt inn på musikkrommet hjemme på Lambertseter i Oslo, og han spiller mange av instrumentene sjøl. Han var riktignok medprodusent på karrierebeste «Kløyvd» (2018) sammen med Bård Ingebrigtsen, men her er han for første gang også sjef aleine.

Følger planen

Det kan slå begge veier, men her savnes ingen stemme utenfra som kan sende artisten på rett vei. Nordstoga har gått i lære og bestått eksamen med glans. Han har trua på at det han gjør er riktig. Han har hatt en plan som han følger, og resultatet er overbevisende. Igjen.

Han er like god om han synger om naturopplevelser, verdenssituasjonen eller hverdagen, og han er like treffsikker om han synger viser, pop, americana eller blander folkemusikk inn i miksen. Det siste gjelder spesielt «Fint og beint» og nedstrippede «Langt innpå skoga», men dukker opp flere steder.

Roadmovie med ski

Ofte handler det om skogen, både sommer og vinter. Det har sin forklaring. «Ja, det har blive ein del skog dei siste par åra. Ein ting er at eg har laga musikk til NRK-serien 'Fotobonden'. Ein annan ting er overtakinga av eit småbruk i Trysilskogen,» skriver Nordstoga sjøl i følgeskrivet. Han ville lage «ein slags roadmovie, men med ski og på blå swix i staden for i Ford Mustang og på Route 66» - og lykkes med det. Vinjes store sønn legger ikke skjul på at skogsdikteren Hans Børli er en inspirasjon.

Bandet

Og - om han har sittet hjemme aleine og tutlet med akustisk gitar, el-gitarer, highstring-gitar, banjo, trekkspill, perkusjon, trøorgel, synth, blokkfløyte og synging, har han etter hvert hentet inn og fått utmerket hjelp til å «fylle på» fra Torstein Lofthus (trommer/perkusjon), Tor Egil Kreken (bass), Håkon Aase (fele), Sigrid Aase (kor), David Wallumrød (piano og synth) og Alexander Pettersen (el-gitar/mandolin). Særlig Aases fele setter et bastant preg på lydbildet.

Låtene

«Inn i skogen» består av elleve ganske forskjellige spor. Åpningen «Alt slik det var laga» vil noen kjenne igjen fra sesong to av tv-serien «Fotobonden», som Nordstoga har skrevet musikken til. Her er vi langt inne i dype skogen, mens «Så lett som ingenting» handler om at livet kan være godt bare «den andre» er i nærheten. «Ute på ski» er en frisk låt om gleden ved å høre knirking fra bindinger og staver i snø. «Godt nok», en lun og fin duett ned Sigrid Aase fra bandet Hajk, handler om hvor lite som skal til for å ha det bra.

Ukraina

«I går» setter han ord på det vonde som skjer i «nabolaget» vårt. Våre hverdagslige «problemer» blir veldig små sammenliknet med krigen som foregår et annet sted i Europa. Samtidig må vi ta vare på de små tingene oppi dette. «Fjoset er mitt tempel», synger han i det akustiske solosporet «Ein bondes son», mens avsluttende «Aleine på hytta» er en skikkelig «gladlåt». Her synger han om gleden over å «møte stillheten i alle rom. Det er det som kan gjeva meg fred». Aleinetid på hytta blir oppmuntret av et lystig «damekor» bestående av Sigrid Aase, Hilde Marit Kvile og Sol Heilo.

Det blir ikke mye fred å få i høst. Nordstoga & Co. starter en turné i Asker kulturhus 20. oktober og avslutter i Operaen i Oslo 20. november. 28 steder får besøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer