Debatt: NRK og valgsendinger

Overdekning av Erna Solberg

Noen på Marienlyst bør skjerpe seg og gi oss en mer balansert, og dermed troverdig, nyhetsdekning.

HEVET OVER POLITIKKEN: De mange reportasjene med statsministeren i hovedrollen arter seg ofte som forsøk på å heve henne over det politiske: Erna som Eminem-fan, birøkter, gravemaskinfører etc. – og, selvsagt, som ihuga Brann-supporter, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HEVET OVER POLITIKKEN: De mange reportasjene med statsministeren i hovedrollen arter seg ofte som forsøk på å heve henne over det politiske: Erna som Eminem-fan, birøkter, gravemaskinfører etc. – og, selvsagt, som ihuga Brann-supporter, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Meninger

Jeg har for lengst lært meg å skygge unna NRK Klassisk, hvor konstant pludring fortrenger musikken. Det samme gjelder flyktig debatt-makeri på Dagsnytt 18, og NRK Ytrings ustoppelige flom av likegyldigheter. Men en solid daglig nyhetsoppdatering trenger vi.

Her svikter Dagsrevyen, statskanalens flaggskip. Jeg prøver å svelge unna de obligatoriske «gladnyhetene» og en økende mengde turn og tivoli-stoff, som viser at Neil Postmans bok «Amusing Ourselves to Death» fra 1985 er en overoppfylt profeti. Tårevåte saker i hver Lørdagsrevy – hvor det er synd på dem som gråter, men nedslående når sorg blir folke­underholdning – passerer også. Selv om de skaper inntrykk av at Norge er et hjerterått sted.

Den massive overdekningen av Erna Solberg har imidlertid blitt en vedvarende plage. Opptil tre innslag i samme sending er ikke uvanlig. De mange reportasjene med statsministeren i hovedrollen arter seg dessuten ofte som forsøk på å heve henne over det politiske: Erna som Eminem-fan, birøkter, gravemaskinfører etc. – og, selvsagt, som ihuga Brann-supporter.

Etter valget har dette blitt endevendt. For en stakket stund er Jonas Gahr Støre favoritten, fordi han har gjort et dårlig valg. Solberg har i realiteten gjort det like dårlig. Men hun får gå hjem og hvile, inntil hun gjør comeback og gjenerobrer Dagsrevy-scenen – som Gud vet hva.

Noe liknende piplet fram da et Dagsrevy-anker gjennom mandagens valgsendinger talte oppskjørta om «Arbeiderpartiets katastrofevalg», mens Høyre kom ut «noe svakere».

Solberg er landets statsminister og en dyktig politiker. Men hun tar uforholdsmessig mye plass i mediesammenheng. Det skjer på bekostning av egne fagstatsråder og særlig andre, like dyktige politikere – som må kjempe seg til litt medieoppmerksomhet nå og da.

En merker seg ellers krokodilletårene over at bompengeprotester har fått en for sentral plass i valgkampen. Få, om noen har bidratt mer aktivt til å spre dette hysteriet enn NRK.

Aldri har Carl Ivar Hagens ARK, «Arbeiderpartiets rikskringkasting», vært mer tullete enn i dag. Høyres mediestrateger synes nærmest å ha fått klippekort til sendingene. Noen på Marienlyst bør skjerpe seg og gi oss en mer balansert, og dermed troverdig, nyhetsdekning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.