Overdose sex

Det må da være grenser for hvor mye sexpress unge jenter og gutter skal utsettes for, mener FREDAGs reportasjeleder.

Er du lei alt maset om sex?

JEG VAR 15 år og fikk brev fra «Avdeling for oral kirurgi». I et lite øyeblikk var jeg forvirra; var det noe galt bak? Det var den dagen jeg lærte meg forskjell på oral og anal. Ting har definitivt endra seg siden jeg var 15 år.

- Må jeg ha analsex selv om det er vondt?

Det er spørsmål unge jenter ned til 13 år stiller til «Senter for ungdom, samliv og seksualitet» (SUSS). Og har de ikke sex med gutter, tar de for seg venninnene. En fersk undersøkelse fra studien «UNG I NORGE 2002» viser nemlig at en av tre jenter i alderen 16-19 år har klint med en annen jente. En av ti jenter har befølt en annen på overkroppen.

«DAGENS TENÅRINGSJENTER er åpne for biseksuell lek og utprøving. Posering, flørt, klining og forsiktig berøring er vanlig» sa en av forskerne bak undersøkelsen til Dagbladet Magasinet. «Lesbisk på 1-2-3» er en tittel hentet fra et ungdomsblad. Stakkars alle 16-åringer som fortsatt går rundt i spenning og venter på sitt første ordinære kyss. Det kan ikke være enkelt å høre at det er «helt vanlig» at unge norske jenter er åpne for biseksuell lek.

MEN HVEM har gjort det vanlig? De unge jentene? Nei. Det er alle sexologer, sexspalter, sexprogram, ungdomsblader, redaktører, reklamefolk og andre som har skjønt at sex i alle varianter selger. Det ser ikke ut til å ha en ende. Men er du 16 år og fortsatt jomfru, er det faktisk ingen grunn til panikk. Den seksuelle debutalder for jenter i Norge er ca. 17 år. For gutter 18 år. Det virker bare ikke sånn om du leser mag, Det Nye, hører på Petre og jada - leser Dagbladet og andre som behandler temaet sex som om det var en teknisk avansert øvelse.

EN SØNDAG for et par uker siden skurret et program fra Petre på i bakgrunnen. Temaet var gruppesex blant ungdom. Programlederen hadde den vanlige naive jeg-ler-litt-av-meg-selv-stemmen, som jenter i Petre gjerne har. I studio var en mannlig ekspertgjest. Han mente at unge gjerne måtte prøve å ha litt sex med venner. Ja, for å prøve seg fram i trygge omgivelser. Helt frivillig, selvfølgelig. I fjor kunne Barneombudet melde om fortvilte brev fra unge jenter som skrev at «Jeg liker ikke å ha sex med kameraten til kjæresten min, men de sier det er bra med gruppesex». Hurra for all åpenheten.

FOR NOEN år siden sprang nevøen min naken rundt på gressplenen. Det var sommer og han fikk et stort glass saft med to isbiter. Han svelget unna både saft og isbiter. Så løp han en runde til på gressplenen, stoppa opp og tok et godt tak rundt pungen før han ropte:

- Pappa, pappa, jeg fant isbitene igjen!

Fire år etter vet han så altfor godt at det ikke er isbiter i pungen. Og han vet mer. I jula kunne han fortelle meg hva en homo var, hvem som er det, og hva homoer gjør. Han er åtte år. Om få år kommer han til å lese i et eller annet ungdomsblad om jevnaldrendes avanserte sexleker. Nevøen min kommer aldri til å undre seg over brev fra «Avdeling for oral kirurgi».

Artikkelforfatteren vikarierer som reportasjeleder i Dagbladet FREDAG.

SEXPRESS: Det er bra med åpenhet, men det må da være grenser for hvor mye sexpress unge jenter og gutter skal utsettes for gjennom all verdens sexologer, sexspalter, ukeblad og aviser, mener artikkelforfatteren. Her stripper Britney Spears på MTV-awards et par år tilbake.