Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Overdoser kan tilskrives idiotiske feilprioriteringer

Regjeringens opptrappingsplan peker ut en retning, men strategien og målene må være tydeligere og mer forpliktende.

Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer
Meninger

Flere dør av overdoser. Vi vet de dør etter behandling, samtidig som de mangler ettervern. Vi måler ikke resultater av behandling. Det trengs en sammenhengende og omfattende strategi støttet av alle politiske partier. Opptrappingsplanen er en start.

Lederen i Dagbladet hevder den høye dødeligheten er et resultat av en moralistisk politikk. Mangelen på etablering av heroinbehandling og røyking på sprøyterom tilskrives den høye dødeligheten blant norske rusmisbrukere. Flere dør av legemidler enn heroin. Statistikken forteller om mistilpassede tilbud samt hvilke preparater som finnes på markedet. Undertegnede tror dødsfallene kan tilskrives idiotiske feilprioriteringer.

Man krediterte nedgangen fra «dødstoppen» i 2002-2003 samt en jevn nedgang de siste årene, til en økt populasjon i LAR. Klart det er en korrelasjon, men man skal ikke påberope kausalitet for hurtig. Sammen med «toppen» i Norge, så man en «crack-epidemi» i England. Ikke glem at Taliban kuttet opiumsproduksjonen med ca. 90 prosent før krigen i 2001. Dette gjorde kanskje tilførselen og renheten i heroinen ustabil? Samtidig vet vi at få LAR-pasienter dør. LAR er viktig. Vi når bare ikke de «riktige folkene». Her kan vi lære av Portugals metadonprogram.

Vi måler ikke resultater på rusbehandling. «Alle» sier de driver bra behandling. Det stemmer ikke. Ni av ti ruspasienter sier de mangler ettervern etter behandling. Vi vet at det er ca. 16 ganger høyere dødelighet de første fire ukene etter behandling enn før.

Vi bruker ressurser feil og ender opp med symbolpolitiske maktkamper over små enkelttiltak. Skadereduserende tiltak og behandling med rusfrihet som mål er utfyllende funksjoner og en politisk strategi må reflektere dette. Vi trenger politisk konsensus om en helhetlig og sammenhengende strategi som når «de vanskelige», og som sikrer god behandling med integrerte ettervern til alle som trenger det. Regjeringens opptrappingsplan peker ut en retning, men strategien og målene må være tydeligere og mer forpliktende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media