Overdoser med Penn

Sean Penn burde holdt seg for god til denne beregnende seigpiningen av et publikumsfrieri.

Og Oscar-frieri, får vi tro. Han ble da også nominert for sin innsats som den mentalt tilbake-stående Sam, i kamp mot byråkrati og rettsvesen for å få beholde sin sju år gamle datter.

Nå er Penn en meget god skuespiller, som behørig har innstudert hele registeret av fakter og minespill. Men hans Sam forblir en flink, teatral forestilling, en blanding av Dustin Hoffmans «Rain Man» og Tom Hanks\' «Forrest Gump». Personen får aldri ordentlig liv.

Stereotypier

Ikke resten av «I Am Sam», heller - en type film som på en av våre TV-kanaler ville gått under vignetten «onsdagsfilmen - en del av livet», hvilket ikke alltid er et kvalitetsstempel og i alle fall bør forbeholdes det lille format.

Penns Sam oppdrar lille Lucy (Dakota Fanning), en høyst oppegående jentunge, ved hjelp av venner og naboer, inntil staten innhenter ham og juridisk hjelp er påkrevd. Den kommer i form av Rita Harrison (Michelle Pfeiffer), en karriereadvokat som får Otto Jespersens parodi «Tårnfrid» til å virke bortimot normal. Stakkars Michelle sliter med en så overtydelig stereotypi at figuren mest blir enerverende.

Også en rekke andre sentrale roller er som hentet ut av Hollywood-bokser merket «typisk sosialarbeider» eller «karakteristisk dommer». Den som kommer best fra skuespilleriet her, er Diane Wiest, som Sams snille, problemfylte nabo.

Det velfungerende ved Jessie Nelsons film er rammen av Beatles-sanger. Sam kan alt om The Beatles, og ramser opp fakta om dem, slik Hoffman en gang ramset opp tall. Dette lille knepet med bruk av kjære, velegnete sanger til enhver situasjon, er elegant gjennomført.

Hvor var øksa?

Produktplasseringen er ikke like stilfull. Produktenes innsats står til flere Oscar. Kaffekjeden Starbucks, hurtigmatkjeder og mineralvannprodusenter får alle sitt i påfallende mengder.

Totalen er dermed trist, for muligens er det velment, men «I Am Sam» etterlater en med inntrykket av at regissør og manusforfatter kaldt forsøker å forføre sitt publikum. For øvrig burde manus vært kuttet i med øks, så overuttværet er dette forutsigbare verket.

SKIKKELIG SEIGT: Sean Penn er ellers glimrende, men mest teatralt tillært i rollen som tilbakestående Sam i kamp for å beholde sin datter (Dakota Fanning). «I Am Sam» er et tynt publikumsfrieri.