Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Kåss til kvelds» på NRK

Overflatisk pludring

Norges nasjonalskatt med eget talkshow.

PREMIERE: Lørdag kveld er det premiere på Else Kåss Furuseth og Markus Nebys program «Kåss til kvelds». Gjester i første sending er Knut Arild Hareide, Astrid S og Sven Nordin. Foto: 	Julia Marie Naglestad / NRK
PREMIERE: Lørdag kveld er det premiere på Else Kåss Furuseth og Markus Nebys program «Kåss til kvelds». Gjester i første sending er Knut Arild Hareide, Astrid S og Sven Nordin. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK Vis mer

TV: Else Kåss Furuseth er en nasjonalskatt. Hennes smittende humor, ærlighet og åpenhet om alt fra selvmord og terapi til barnløshet har de siste åra beriket norsk kultur.

På TV, på teater, som podkast og i bokform har hun behandlet disse vanskelige og såre temaene med en rå og sår humor som er sjelden i snille Humor-Norge. Hennes evne til å gjøre humor ut av selv de vanskeligste temaer er rett og slett beundringsverdig.

«Kåss til kvelds»

4 1 6

Underholdning

29. februar
Beskrivelse:

Nytt talkshow på NRK, med Else Kåss Furuseth og Markus Neby. På skjermen seks lørdager framover.

Kanal:

NRK1 og NRK TV

«Lite tid til alvor.»
Se alle anmeldelser

Det var egentlig bare et spørsmål om tid før hun skulle få et eget talkshow, og nå er «Kåss til kvelds» her, i beste sendetid på lørdagskvelden på NRK.

Med seg har hun P3-programleder Markus Neby, en Graham Norton-inspirert sofa og norske kjendiser.

Talkshowet har lenge vært en naturlig del av sendeskjemaet. Som program har det til hensikt å skape en slags intimitet med seeren, hvor man som seer føler seg som del av samtalen.

Oppgaven til talkshow-verten er dermed å skape god stemning, sette tonen og få gjestene til å slappe av, og – for å bruke en klisjé – til å by på seg selv. Kåss Furuseth burde ha alle forutsetninger til å klare dette med sitt vinnende vesen og selvironi.

OVERRASKER: I sesongavslutningen av «Else om barn» skal Else Kåss Furuseth endelig besvare spørsmålet som hun selv og «alle» andre har lurt på: Skal hun få barn eller ikke? Vis mer

Standup-monolog

I debutprogrammet er det Astrid S, Sven Nordin og Knut Arild Hareide som gjester sofaen sammen med Neby.

Formatet likner på det nevnte «Graham Norton Show» (som deler sendetida på NRKs søsterkanal BBC), og gjestene plasseres sammen i en sofa mens Kåss Furuseth sitter i en stol på enden.

Programmet begynner, i motsetning til hos «Lindmo» og «Skavlan», med en standup-monolog som signaliserer til publikum at her kommer latteren til å stå i fokus.

Deretter entrer alle gjestene scenen omtrent samtidig, og ingen av dem får alenetid i rampelyset. Her er det tydelig at interaksjon mellom gjestene er ønskelig. Programmet avhenger derfor av at kjemien mellom gjestene sitter.

SOFAPRAT: Vår anmelder trekker paralleller til britiske «The Graham Norton Show» etter å ha sett «Kåss til kvelds». Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
SOFAPRAT: Vår anmelder trekker paralleller til britiske «The Graham Norton Show» etter å ha sett «Kåss til kvelds». Foto: Julia Marie Naglestad / NRK Vis mer

Starter noe heseblesende

De første 15 minuttene starter noe vel heseblesende og latteren virker litt påtvunget, men dette kan nok tilskrives helt naturlige debutnerver.

Sven Nordin prøver litt for hardt. Knut Arild Hareide, kjent som en av Norges morsomste politikere, forsvinner litt. Astrid S virker litt lost der hun sitter og prøver å være morsom.

Nervene løsner etter hvert, og når både gjestene og Kåss Furuseth slapper mer av, legger energinivået seg på et mer komfortabelt og avslappende nivå.

Kåss Furuseth strever hardt, men klarer ikke helt å skape den naturlige interaksjonen mellom gjestene som Graham Norton er så god til.

Mesteparten av samtalen går med til at Kåss Furuseth stiller forskjellige ganske urelaterte spørsmål til gjestene, og de snakker én og én mens de andre to blir sittende passive og høre på.

Dette indikerer at en tilnærming à la «Lindmo» og «Skavlan», hvor gjestene kommer på scenen én og én, kanskje kan fungere bedre i framtidige programmer.

Tulling og pludring

Den manglende kjemien mellom gjestene til tross, så fungerer kjemien bedre mellom Kåss Furuseth og gjestene og mellom henne og Markus.

De tuller og fjaser med hverandre og gjestene med en fin naturlighet, og man ser glimt av Kåss Furuseths smittende selvironi.

De 40 minuttene programmet varer består av mest tulling og overflatisk pludring, og det er lite tid til alvor. Dette er Kåss Furuseth slik vi husker henne fra «Torsdag kveld fra Nydalen», og ikke som den modige Else som har gjort henne til en nasjonalskatt.

På den andre siden: talkshow er ikke formatet som åpner i like stor grad for den type humor som Kåss Furuseth har briljert med de siste åra. Her er det jo gjestene som skal skinne.

Så det er jo lov å håpe at gjestene framover inviterer til noe mer dypsindige samtaler og interaksjon.

Om dette fungerer, er jeg sikkert på at «Kåss til kvelds» kan bli en kjær del av familieunderholdningen til NRK på lørdagskvelden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!