Anmeldelse Film «Hillbilly Elegy»

Overflatisk reise til Trump-land

«Hillbilly Elegy» klarer ikke å gi en troverdig skildring av USAs hvite underklasse, og er mindre interessant enn boken den er basert på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Allerede før Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget i november 2016 var de i gang, de massive anstrengelsene for å forstå fenomenet Trump og hvorfor han gjorde velgerne sine så oppglødde. Søkelyset vendte seg mot USAs hvite, rurale arbeiderklasse.

Det var gode nyheter for J.D. Vance, juristen og republikaneren med bakgrunn fra de fattige Appalachene. Boken hans om sin familiebakgrunn, den interessante og omdiskuterte «Hillbilly Elegy», ble en bestselger sommeren 2016, og det var vel bare et spørsmål om tid før filmen kom.

Men der boken «Hillbilly Elegy» fortelles av en innsider, føles filmen hele tiden som om den er betraktet fra utsiden, fra Hollywood. Det er et stort problem når menneskene som står i sentrum er nettopp av den art som filmbyen har parodiert i flere tiår, de som ikke liker å bli kalt «rednecks».

Over til bestemor

J.D. Vance (Gabriel Basso) har blitt student ved Yale. Men påtrengende minner og bønnfallende beskjeder hjemmefra binder ham stadig til barndomshjemmet, til den omskiftelige, pillemisbrukende moren (Amy Adams) og den barske bestemoren (Glenn Close). Lojaliteten til familien forventes å være større enn lojaliteten til systemet, og som student bærer J.D. med seg en stadig, latent aggressivitet, en tilbøyelighet til å gå løs på enhver som ser ned på ham og familien hans.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer