Overflødighetshorn

Nedtellingen til «To tårn» har for lengst begynt, hysteriet vi opplevde i fjor blir antageligvis bare småtterier mot årets. Og her kommer allerede DVD-utgave nummer to av fjorårets film, den utgaven alle hardbarka fans har ventet på. I sommer kom det en dobbeldisk-utgave, hvor praktisk talt alt ekstramaterialet var promofilmer laget før kinopremieren. De som sparte pengene sine da har gjort et riktig valg.

Selve filmen er blitt omtrent 30 minutter lenger, men føles fremdeles ikke for lang. Noen scener er nye, men for det meste har allerede eksisterende scener blitt utvidet.

Teknisk er dette også en fryd. Både på bilde og lydsiden er dette i toppklasse og vil overbevise de som fremdeles måtte tvile om DVD-mediets suverenitet over VHS.

Og ekstramaterialet? Det er rene overflødighetshornet. Her er fire forskjellige kommentatorspor å velge blant, grunnet tidspress har jeg bare kommet gjennom to av dem: Skuespiller- og regissør/manusforfattersporene. For en Tolkien-entusiast er det nok mest interessant å høre på regissør Peter Jackson, som på ærlig og jordnært vis forklarer- og avslører- hvordan ting ble gjort både før, under og etter innspillingen. Skuespillerkommentaren er morsom og spekket med «trivia», og om jeg ikke tar for meg produksjons- og designteamets kommentarer de første dagene, kommer jeg nok til å sette av tid til dem rg.

De to resterende diskene er pakket med velgjorte dokumentarer, milevidt fra den superlativ-tette typen bakfilmer som ofte utgjør ekstramateriale på DVD-utgivelser.

Overdose? Faren er absolutt til stede. Er du ikke i kjernepublikummet, eller setter deg ned og blåser gjennom hele pakken i løpet av en helg, kan nok resultatet bli fatalt. Dette må nytes i mindre doser over lang tid. Og da er dette rene skattekisten.