Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Overflødig monopol

Står NRK i fare for å overflødiggjøre seg selv? Feltet for begrunnelse av det utdaterte halvmonopolet blir stadig snevrere, og NRK famler seg inn i tåken.

JAGER SEERTALL: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i lisensfinansierte NRK står utenfor konkurransens realiteter, men spiller likevel med. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
JAGER SEERTALL: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i lisensfinansierte NRK står utenfor konkurransens realiteter, men spiller likevel med. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært mye indignasjon på sosiale medier etter Dagsrevyens ukritiske reportasje fra alternativmesse og portrett av pastoren i «Visjon Norge». Kan statlig media reklamere for aktører som profiterer på folks naivitet uten kritiske spørsmål?

Alternativmessen presenteres som et godt tilbud til de som leter etter sin skytsengel. Vi møter en «søkende» kvinne og er med på kortlesning. Den klarsynte har spredd kortene utover bordet, peker på en sekser og en konge og sier at «du skal ut på en lang reise». Etter innslaget forteller NRK at spådommen var sann, reporteren skal faktisk til Brasil.

Litt etter kommer pastor Hanvold på skjermen, i fri dressur. Han forteller at han var vill på 70-tallet og sto slalom på full LSD-tripp, at han skaffer seg ny bil ved å «så» og «høste» biler, og at han tjener på å leie ut fire leiligheter. Han ber om at Gud fyller lunsjtallerkenen med vitaminer.

Etter innslaget sier NRK at vi kan se «Visjon Norge» hele døgnet, men at den nok får konkurranse av Melodi Grand Prix akkurat i kveld. Hanvold-kanalen synes de fikk «fair behandling og god reklame» av NRK, står det på nettsiden.

Statskanalen har problemer, både med økonomi og identitet. Det gigantiske halvmonopolet har nær 4000 medarbeidere og over fem milliarder i offentlige midler, utformet som en særskatt for eiere av TV-apparater, uavhengig av om de benytter NRKs tilbud. Økonomi og omfang er spesielt for Norge - i andre land har allmennkringkastingene stadig magrere kår.

Begrunnelsen for å ha en så diger medieoperatør finansiert ovenfra, er ikke like enkel i et demokrati som i et diktatur. Å tale statens sak, viderebringe forordninger og reportere fra regjeringskonferanser, er ikke nok. NRK må også tilby kritisk mangfold og fornuftsbasert kvalitet.

Men NRK driver med alt mulig. De ansatte jager seertall, i løpende konkurranse med konkurrentene. Noen egentlig konkurranse er det ikke, siden de andre løpende må finansiere seg selv. NRK står altså utenfor konkurransens realiteter, men spiller likevel med. Hvorfor det?

Kanskje fordi toneangivende mellomledere liker å tenke at de jobber i en hvilken som helst travel, moderne mediebedrift. Kanskje også fordi det er gøyere å gjøre publikumsvennlige ting - spille flatpop, pludre og tomprate, vandre på alternativmesser og lage godmodige freakshows av LSD-pastorer - enn å være seriøs.

Spørsmålet er om halvmonopolet uforvarende bidrar til å overflødiggjøre seg selv med slik lettvekterjournalistikk. Og om noen vil bli særlig lei seg dersom kolossen krympes ned til noe som faktisk lar seg begrunne.

Hele Norges coronakart