Overforbrukersamfunnet

Folk bør ha dårlig samvittighet.

MILJØSVINERI: —Vi må reise mindre, men når det gjelder flyreiser må det gjøres noe drastisk. Flybilletter er for billige, eller nordmenn har for mye penger», skriver artikkelforfatteren. Foto: Jason Merritt / AFP / NTB Scnapix
MILJØSVINERI: —Vi må reise mindre, men når det gjelder flyreiser må det gjøres noe drastisk. Flybilletter er for billige, eller nordmenn har for mye penger», skriver artikkelforfatteren. Foto: Jason Merritt / AFP / NTB Scnapix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Var du blant dem som slukket lyset under Earth hour for å lette samvittigheten? Eller kanskje fordi du er miljøbevisst og en som er med på slike aksjoner? Kanskje for å skape bevissthet om de store utfordringene vi står overfor? Det er på tide å få hodet opp av sanden og innse at slikt hjelper lite. Folk føler at de gjør noe, men det er ikke en dråpe i havet engang.

Vi lever våre liv og bruker ressursene på en måte som ikke er bærekraftig. Det sies at vi ikke må gi folk dårlig samvittighet. Men folk bør ha dårlig samvittighet, for med mindre vi endrer vår levemåte drastisk kan vi være rimelig sikre på at vi bidrar til å ødelegge planeten.

Våre vestlige samfunn er bygget og strukturert til å være forbrukersamfunn. Vi har organisert økonomien rundt forbruk og stadig vekst. Noen kaller det frihet. Jeg kaller det miljøsvineri.

Mens millioner sulter, kaster vi mat i utrolige mengder. Nationen skrev i januar at vi kaster mat for opptil 20 milliarder kroner i året, og det meste som kastes kommer fra private hjem. Det er skammelig at vi sløser så mye med ressursene, og vi bør absolutt ha dårlig samvittighet for slikt sløseri. Det meste av vannforbruket vårt går til matproduksjon. Hver dag bruker hver enkelt av oss over 3 400 liter vann. Det går med 15 400 liter vann for å produsere 1 kilo storfekjøtt. Korn, grønnsaker og kylling krever mye mindre vann, og er mer bærekraftig. Folk snakker om at man skulle hatt en kjøttfri dag i uka. Men vi burde heller hatt seks kjøttfrie dager i uka. Etter hvert som ikke-vestlige land får bedre økonomi og økt levestandard vil de legge til seg forbruksvaner som vi har i vestlige land. Vi har i mange år levd godt med det, så hvorfor skulle ikke andre gjøre det samme, men det er ikke bærekraftig. Jorda tåler ikke vårt økende overforbruk. Vi må alle legge om våre liv, strukturere om våre samfunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer