Overgangsriter på liv og død

Våre egne dåpsfester, konfirmasjoner og brylluper kan ikke forstås uavhengig av de makabre eventyrfortellingene og de blodige ritene i oldtiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Moderne overgangsriter som dåp, konfirmasjon og bryllup, har alle døden i seg. Man kan ikke tre inn i en ny rolle uten at man samtidig dør fra den gamle. Dødens rolle i disse ritene blir spesielt tydelig når man ser hvordan de, både strukturelt og idéhistorisk, er forbundet med fortellinger om lemlestede barn og en kannibalistisk Rødhette.

Mens vanlige religiøse riter enten forlates, som gudstjenesten, eller helt tømmes for religiøst innhold, som den norske påskefeiringen, holder overgangsritene mer enn bare stand. De øker i oppslutning. De religiøse overgangsritene suppleres også av areligiøse alternativer som borgerlig konfirmasjon, bryllup og begravelse. I tillegg kommer nye riter, som likekjønnede bryllup og spontane blomster- og lysseremonier ved dødsfall.

Overgangsritene som fenomen ble først definert av den franske teoretikeren Arnold van Gennep i hans klassiske bok «Rites de passage» fra 1909. Van Gennep viste hvordan alle de forskjellige ritene som endret statusen til et individ, bestod av et bestemt mønster: Først en symbolsk død eller adskillelse fra den tidligere rollen i samfunnet, deretter en ambivalent midtfase der man verken var det ene eller det andre, og til slutt en prosess der man integreres inn i sin nye samfunnsrolle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer