Anmeldelse: «Tiger King» på Netflix

Overgår all fantasi

Aldri har en «catfight» vært så vanvittig engasjerende.

SNAKKIS: Dokumentarserien «Tiger King» har tatt verden med storm. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV: Jeg vet ikke hva jeg forventet meg da jeg trykket på Netflixs nye true crime-serie «Tiger King». «Animal Cops» i eksotisk drakt? Om jeg tok feil.

Serien er et sju timer langt dypdykk inn i en ufattelig amerikansk virkelighet som overgår all fantasi. Den er så spinnvill, så uforutsigbar og begivenhetsrik at det er vanskelig å yte den skriftlig rettferdighet, men jeg skal prøve.

Tiger King
Tiger King Vis mer

«Tiger King: Murder, Mayhem and Madness»

Dokumentarserie i sju deler

Beskrivelse: Spinnvill tilstandsrapport fra amerikanske dyreholdere.
Kanal: Netflix

«En så usannsynlig historie at man skulle tro den var oppdiktet.»
Se alle anmeldelser

Etter at et knippe filmskapere finner en snøleopard i en opphetet van, setter de seg fore å undersøke hvorfor så mange amerikanere eier store kattedyr. Ferden deres krysser dyrehage-entreprenøren «Joe Exotic». Han er en av mange som ser seg frelst på «big cats», men han er langt fra «an average Joe».

Ifølge en av seriens mange deltakere er han «a completely insane, gay, gun-toting, drug addict fanatic».

Det stemmer ganske bra, men han er også en uvanlig sjarmerende, flamboyant countryartist som velvillig kringkaster sitt daglige, selv-mytologiserende TV-show for 80 faste fans.

Villskap

Etter et dramatisk selvmordsforsøk ble han kattefrelst. Siden bygde han opp en svær, særegen dyrepark i Oklahomas ingenmannsland.

Samfunnets utstøtte tas her inn i varmen for å stelle for parkens bortimot 200 (!) tigere. Særlig lukrativt er det å avle fram søte tigerunger – en business som dyrerettighetsforkjemperne holder skarp utkikk etter.

Seriens hovedtematikk kretser rundt den eviglange, komisk betente rivaliseringen mellom «Joe Exotic» og dyrevernsforkjemperen Carole Baskin – en blond, middelaldrende hippie-dame som går for å være «Mother Theresa of Cats».

«MOTHER THERESA OF CATS»: Carole Baskin. Foto: Netflix
«MOTHER THERESA OF CATS»: Carole Baskin. Foto: Netflix Vis mer

Hun leder «Big Cat Rescue», rår over tusenvis av frivillige dyrevernere og er fast bestemt på å sette en stopper for Joes livsverk. Ved første øyekast er hun Joes fornuftige motstykke, men tro om igjen. Joes krigføringsstrategi går ut på å lage svertende musikkvideoer om den uoppklarte forsvinningen av Caroles bemidlede ektemann. Hadde hun en finger med i spillet? Ble han tigermat? Det antyder barna hans.

Dyrehagen er Joes langstrakte kongerike, men berømmelsen går til hodet på tigerkongen.

Historien er besnærende klassisk: Et kongerike står for fall. Makthaveren går fra forstanden, men han er (uheldigvis) omringet av makkere av varierende moralsk karakter med like mistenkelige intensjoner. Det minner om et Shakespeare-stykke framført av sirkusartister.

Catfight

Noe av seriens vellykkethet må tilskrives det nøytrale perspektivet. Vi følger kamerateamets usynlige øyne, som i løpet av en femårsperiode har fanget opp all dramatikken. I takt med seriens krumspring skifter lojaliteten vår base fra den ene leiren til den andre.

Dyrevernere vil bli overrasket over hvor sympatien deres til slutt ligger. I «Tiger King» er det nemlig forvirrende kort avstand mellom å forgude og å utnytte dyr.

«Tiger King» handler ikke bare om Joe, hans livsoppslukende catfight eller om hans to unge ektemenn. Vi tas med inn i et nettverk av dyresamlende eksentrikere rundt om i statene.

Her møter vi blant annet inspirasjonskilden bak «Scarface», en dømt narkobaron som nå samler sjeldne dyr til sin private zoo. Han er den mest normale av dem, derav får han minst TV-tid. Superstjernen i dyreverden er derimot Bhagavan «Doc» Antle, en forgudet dyretrener som leder en polyamorøs kult på sitt eget dyrereservat.

MJAU: Bhagavan «Doc» Antle er blant menneskene vi får møte i «Tiger King». Foto: Netflix
MJAU: Bhagavan «Doc» Antle er blant menneskene vi får møte i «Tiger King». Foto: Netflix Vis mer

Ikke til å tro

Er dette ekte mennesker? Ja, det er det, og når du først rykker tilbake i sofaen av vantro blir det mye, mye rarere.

Det er en så usannsynlig historie at man skulle tro den var oppdiktet. Slik blir det bra TV av.

Jeg har neppe sett noe mer amerikansk: En forstyrrende tragedie, en vanvittig komedie, et dødfødt realityshow, et uoppklart sørstatsgotisk mysterium. Man må la seg fascinere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer