Anmeldelse: «His Dark Materials»

Overgår forventningene!

I fantasyuniverset som skapes i «His Dark Materials» er vi virkelig i gode hender.

FANTASY: HBO-serien «His Dark Materials» er basert på boka «Det gylne kompasset», første bok i den høyt elskede fantasyserien av Phillip Pullmann. Video: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Phillip Pullmanns trilogi «His Dark Materials» troner i det absolutt aller høyeste sjiktet av litterær fantasy, med et så vanvittig særegent, besnærende og tematisk rikt univers at den står fjellstøtt sammen med «Ringenes herre», «En sang om is og ild», og en viss britisk, firøyd trollgutt.

Den første boka, «Det gylne kompasset», ble filmatisert i 2007, og resultatet var så middelmådig og generisk at oppfølgerne ble skrinlagt. Det er derfor med en viss avventende skepsis man går inn i HBOs påkostede serieversjon.

Det er få kulturelle gleder som bærer med seg mer bismak av gru enn å få høre at et litterært verk man holder ekstra kjært skal adapteres til film eller tv. Historier fortelles annerledes visuelt enn litterært, så en for trofast overføring risikerer selv i beste fall å bli en ganske flat prikk-til-prikk-etterlikning av originalen (la oss være ærlige, «Harry Potter»-filmene, tross all sin popularitet, er bare bleke skygger av bøkene), og i verste fall ikke å se skogen for bare trær, men bli så opptatt av å gjenskape den ytre teksturen at man helt glemmer å prøve å forstå hva som gjør verket så unikt i utgangspunktet («Watchmen»-filmen fra 2009).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer